Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Saturn > SC/SL/SW
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools
Old 01-13-2010, 09:16 AM   #1
nathyrin
AF Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Location: Cody, Wyoming
Posts: 34
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs down 00' SL2 Tempermental starting.

I first had a sign of a problem about two weeks ago. Went to a restaraunt for breakfast and came back out about an hour later and started the car. It sputtered at a rediculously low RPM (So low that the idiot lights were still on and it didn't seem like the computer registered that the engine was even running.) And stayed idling like that until tapping the accelerator which brought the idle up to normal. It has been pretty cold here, but its never ever given me problems starting in cold weather. And a few nights ago it wouldn't fire up at all. The next morning when jumping it had to hold the accelerator about half way down to get the engine to fire up.

I had done a semi-quasi tune-up on it about 20,000 miles ago on it, but didn't have the money for a fuel filter. (They are a rare beast and therefore expensive.) Could this be the problem? Or does anyone have suggestions?
nathyrin is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2010, 12:58 PM   #2
RC1488
AF Enthusiast
 
Join Date: Jan 2008
Location: carmel, New York
Posts: 982
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 00' SL2 Tempermental starting.

Replace your engine coolant temperature sensor. I posted a video in one of the last 5 threads.
__________________
Present: '02 Sl1 Man '01 SC1 Man '97 Sl2 Auto '96 SL2 Auto '95 SC2 Man
Past: '99 Sl2 Auto '97 Sl2 Man '98 SL2 Man '95 Sl2 Man '95 Sl2 Man '94 Sl2 man
RC1488 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2010, 01:07 PM   #3
nathyrin
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2007
Location: Cody, Wyoming
Posts: 34
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 00' SL2 Tempermental starting.

Quote:
Originally Posted by RC1488 View Post
Replace your engine coolant temperature sensor. I posted a video in one of the last 5 threads.
Wouldn't the check engine light come on if a sensor was bad?
nathyrin is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2010, 01:25 PM   #4
RC1488
AF Enthusiast
 
Join Date: Jan 2008
Location: carmel, New York
Posts: 982
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 00' SL2 Tempermental starting.

One would think, but no. This sensor is vital to all subsystems of the car, the most common sensor to go bad, but will not set off the SES light.

10 Bucks at autozone.
__________________
Present: '02 Sl1 Man '01 SC1 Man '97 Sl2 Auto '96 SL2 Auto '95 SC2 Man
Past: '99 Sl2 Auto '97 Sl2 Man '98 SL2 Man '95 Sl2 Man '95 Sl2 Man '94 Sl2 man
RC1488 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2010, 09:13 AM   #5
adb140275
AF Newbie
 
adb140275's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: harrison city, Pennsylvania
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to adb140275 Send a message via MSN to adb140275 Send a message via Yahoo to adb140275 Send a message via Skype™ to adb140275
Re: 00' SL2 Tempermental starting.

could also be a dirty throttle body or bad TPS or idle air control valve.
adb140275 is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Tags
fuel , saturn , sputtering , starting , trouble
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Saturn > SC/SL/SW

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:42 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts