Our Community is 940,000 Strong. Join Us.


Ford explorer 2003 4.0L Almost stalls (video)


nandox5
06-12-2012, 04:10 PM
i have this problem (See video)

the car just suddenly started doing this.. it does not have any power when i try to run it...

it shakes a lot and stalls..

http://www.youtube.com/watch?v=-bHcrhrU_ao

please help

thahnks

danielsatur
06-12-2012, 07:47 PM
DTC P0301, info was pulled from AF-Chat

1) Compression test on cylinder 1.
2) Roll plug + wire to a known good cylinder.
3) Roll the injector from cylinder 1 to a known good cylinder.
4) Use a known good coil pack.


Are there any more DTC's?
If the Intake was replaced, I would consider a smoke test, www.youtube.com/watch?v=FfiQ7qWiG-M (http://www.youtube.com/watch?v=FfiQ7qWiG-M)

shorod
06-13-2012, 07:24 AM
Start with the suggestions above. It definitely sounds like at least one cylinder is not firing. Since it doesn't seem to come out of the issue at higher rpms the problem is not likely just a loose spark plug wire, so starting with swapping the cylinder #1 plug with, say, cylinder #5 and the cylinder #1 spark plug wire with cylinder #4 should tell you quite a bit in a hurry.

For your reference, as you're standing in the video, cylinder #1 will be on the left (passenger side) nearest the serpentine drive belt. The cylinders are numbered toward the firewall, 1, 2, and 3. On the right (driver's side) the cylinder nearest the serpentine drive belt will be number 4, followed by 5 and 6 as you move toward the firewall.

-Rod

danielsatur
06-15-2012, 04:59 PM
It must of been fixed during CHAT!

I wish nandox5 would do another video with his truck running right.

Add your comment to this topic!