Our Community is 940,000 Strong. Join Us.


coolant l.e.d light on


marko18
12-03-2010, 04:02 PM
Can anyone help me with this problem, I got a seat leon 04 plate 1.6 16v.
The problem is that in the cold mornings you turn the key over and starts engine, the coolant red l.e.d comes on and flashes but when you turn the engine off and back on the l.e.d light goes out. I have changed the coolant sensor for the gauge and still there. It looks like it only happeneds in the cold mornings and is fine the rest of the day. Any advise would be great because it is making me mad lol
cheers
mark

danielsatur
12-03-2010, 09:53 PM
Did you change the right sensor?
One is for Temp, the other for shortage.

marko18
12-05-2010, 02:13 PM
hi mate, just to let you know that i changed the sensor on the thermostat housing and not on the coolant bottle, whats the sensor on top the bottle? Do you think i should change that one two? and there is no fault codes stored aswell so i dont know what to do next? hope you can help cheers
mark

danielsatur
12-05-2010, 05:41 PM
The one you replaced was for the coolant Temp, the one on the coolant reservoir tank
is for the coolant level.

Try cleaning, a little dielectric grease, and reseat the connector going to the sensor on your coolant bottle 1st.
If you still got the problem, replace the sensor on coolant bottle.

marko18
12-07-2010, 01:33 PM
well i tried that and still the tempture gauge not working and now i got the engine mangerment light on the dash. I checked the codes and found p0115 stored which is the coolant sensor which i replaced last night. So any more ideas welcome.
cheers

danielsatur
12-07-2010, 02:04 PM
DTC P0115 - Is the engine coolant temp sensor circuit
Red Led - Coolant low

Visual inpect the signal wire going to the original sensor you replaced.
Disconnect and look for a bent terminal conn.
Do you still have the original temp sending unit for your temp guage?
Is the Red Led ''coolant low'' on?

marko18
01-10-2011, 02:38 PM
the red l.e.d is on first thing in the morning but no codes. if i switch the engine off and back on again the l.e.d gos out. so i think it maybe the sensor on top the bottle. cost is 12.95 so got one on order and will try it first.
thanks for help

Add your comment to this topic!