Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Toyota > Camry/Camry Hybrid/Vista
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-15-2010, 12:46 PM   #1
niner
AF Newbie
 
Join Date: Aug 2010
Location: Dallas, Texas
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Adventures in Doing Your Breaks For The First Time and It Becoming A $%*# Story

Hello, I'm at the point of begging for some sound advice and, Lord willing, a solution to a very difficult and problem I am having with the brakes on my 01 Camry Solara SLE (1MZFE). A little background, I had never worked on brakes of any kind before I began this. But, it seemed like it would be a very straight-forward process to change the front rotors, pads and driver side caliper. I destroyed a caliper because I was a dumb-ass and let it go too long and was driving (only 4 mph in a driveway) when the pads fell out and caused the piston to go grinding into the back of the rotor. It wouldn't go back in.

SO, now I finally have an almost entirely new brake system after having an old buddy (20 year honda/toyota tech) of mine to try giving me a hand at it. New master cylinder, power booster and caliper (driver side front), and both front rotors. It will begin feeling fine. No noises, smooth strong braking. Then I feel the pedal begin to get firmer as I use the brakes more and then the front brakes gradually (but fairly quickly) begin to not release and they grab to where the engine struggles to move the car.

I have got this far in my troubleshooting. I believe the culprit is only the front driver side caliper or line. If the pass side is grabbing I think its only because the ABS is correcting for the driver side (which is the only one I replaced and disconnected). I ran it this morning to the point it got to fighting the engine and the pulled into my driveway, left in on and got under and cracked the bleeder bolt on the caliper. A little shot out under what I didn't think was crazy pressure or anything and closed it off real quick. And then the car rolled again!

So, it's allowing pressure to push the pistons in but it wont draw back out of the one caliper. I don't think its a bad caliper because its the second replacement as we thought the first was what the problem might be. A bad line could cause this to happen if the inner lining was damaged or junked up. But another friend told me those hoses barely ever break. Then I Googled up something that mentioned it might be a the proportioning valve or LSPV. The strange thing about that is that autozone and oreilly websites say that part is N/A for the car!

Also FYI, the lines have been bled flawlessly. Which was another very long drawn out difficult process.

Any help would be VERY much appreciated. I am at a total loss and its my only ride and I'm beginning to really regret ever attempting to do this and teach myself something.

Dave

PS: Feel free to email me directly at 9sling@gmail.com

Last edited by niner; 08-15-2010 at 12:58 PM. Reason: added detail on my possible culprits, added contact info
niner is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2010, 03:23 PM   #2
inafogg
AF Enthusiast
 
Join Date: Jul 2007
Location: claymont, Delaware
Posts: 1,745
Thanks: 10
Thanked 57 Times in 56 Posts
Re: Adventures in Doing Your Breaks For The First Time and It Becoming A $%*# Story

it does sound like the rubber brake hose to caliper is internally bad(like you thought)if pressure releases when opening bleeder i'd replace hose
good luck
__________________
Live For Today
Yesterday is gone,
Tomorrows are'nt promised.
inafogg is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 10:49 AM   #3
niner
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Aug 2010
Location: Dallas, Texas
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Adventures in Doing Your Breaks For The First Time and It Becoming A $%*# Story

Thanks inafogg. I really feel like it's a good guess too. Before I begin today I will attempt to speak to someone at the Toyota factory service center here in Dallas to see if they think its a good guess also. We'll see if they talk to me. I know it sounds cheap, but I'm really at the point that being wrong about a $35 tube would hurt. I wonder if there is a way to evaluate the tube after removing it before I buy the new one.
niner is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 12:15 PM   #4
niner
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Aug 2010
Location: Dallas, Texas
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Adventures in Doing Your Breaks For The First Time and It Becoming A $%*# Story

OK. I spoke to a really friendly and knowledgeable fellow up at The John Eagle Sport City Toyota of Dallas. I'd post his name to his credit but I don't know how his employer would feel about it. Anyway, he also agreed that the line to caliper tube could very well be the culprit. And he also told me how and why. The fluid that was working thru the damaged caliper could have easily got so hot that it melted the inner layer of the tube. So with that and inafogg's opinion and everything else I've read, that's what I will go with for now. I will post the results.
niner is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 12:11 AM   #5
niner
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Aug 2010
Location: Dallas, Texas
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Adventures in Doing Your Breaks For The First Time and It Becoming A $%*# Story

Replaced the hose... $35. Test drove around the block several times and everything felt great. Then it began again. Drivers side front caliper begins gripping gradually to the point the engine really has rev hard to go. Then I thought some more and read a little of the super sorry caliper pamphlet and it actually gave me one more idea. I removed the copper washer between the caliper and the hose connection bolt because it mentioned some "later model vehicles" may not require the washer if the bolt was part of the tube or something to that effect. I'm not around the pamphlet right now. Also, noticed that that area on the caliper was finished pretty smooth. Anyway it didn't help. No leaks that I saw by the way - but same problem. I guess for now more thinking and calling around.
niner is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 01:47 PM   #6
inafogg
AF Enthusiast
 
Join Date: Jul 2007
Location: claymont, Delaware
Posts: 1,745
Thanks: 10
Thanked 57 Times in 56 Posts
Re: Adventures in Doing Your Breaks For The First Time and It Becoming A $%*# Story

niner,have you tried to pull ABS CODES??
__________________
Live For Today
Yesterday is gone,
Tomorrows are'nt promised.
inafogg is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 08:34 PM   #7
niner
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Aug 2010
Location: Dallas, Texas
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Adventures in Doing Your Breaks For The First Time and It Becoming A $%*# Story

No I haven't pulled the codes but I have been told that the ABS is designed to allow operational hydraulics even if its totally gone. Maybe it's still possible that a sensor is messed up and its just telling the abs the wrong thing. Do you think? You know really I'll just get the codes anyway - I should anyway regardless. The cascading affect that you can get with brakes sucks. hehe.
niner is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
brakes, caliper, camry, locking, solara
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Toyota > Camry/Camry Hybrid/Vista

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:36 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts