Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Honda > Integra
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-09-2011, 10:44 AM   #1
jdmccright
The RustBuster
 
jdmccright's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: La Plata, Maryland
Posts: 2,290
Thanks: 1
Thanked 51 Times in 50 Posts
Valvetrain noise when engine is cold

I've got a '99 Teg LS auto trans with 67k miles. When I start it cold, there is some valvetrain clatter that quiets out after a few minutes. I'm thinking this is due to some sticking valve lifters but I don't know this engine very well.

Does the 18b engine have hydraulic lifters?

I've also seen on other forums that the noise could be due to a worn distributor bearing, but with this low miles I find it hard to believe. Or it could be both. Any info would be helpful to me. Thanks!
__________________
Current Garage:
2009 Honda CR-V EX
2006 Mazda 3i
2004 Chevrolet Silverado 2500HD
2003 GMC Envoy XL
2000 Honda ST1100
2000 Pontiac Sunfire

Vehicle History:
2003 Pontiac Vibe AWD - 1999 Acura Integra GS - 2004 4.7L Dakota Quad Cab 4x4 - 1996 GMC Jimmy 4wd - 1995 Chevrolet C2500 - 1992 Toyota Camry LE 2.2L - 1992 Chevrolet S10 Ext. Cab 4.3L - 1995 Honda ST1100 - 1980 Yamaha XS400 - 1980 Mercury Bobcat.
jdmccright is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2011, 10:56 AM   #2
jdmccright
The RustBuster
Thread starter
 
jdmccright's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: La Plata, Maryland
Posts: 2,290
Thanks: 1
Thanked 51 Times in 50 Posts
Re: Valvetrain noise when engine is cold

Update:
Well I added a pint of Marvel Mystery Oil to the oil and that did quiet it down some, but there is still some noise there. I think it needs a valve clearance adjustment.

I also cleaned the the spark plugs (looked good and properly gapped), the cap terminals and rotor blade. There's a bit of oil in the #2 spark plug tube, so looks like time to change the valve cover gasket & tube o-rings.

I did notice a little bit of play when I rotated the distributor by the rotor. I couldn't measure in degrees, but it moved maybe 1mm. Pulling/pushing on the distributor shaft showed no end-play. And the rotor is not loose on the distributor shaft. Shouldn't there be no play at all? What is normal?

Car runs good otherwise and gets the expected gas mileage, just louder than a Honda/Acura should be.
__________________
Current Garage:
2009 Honda CR-V EX
2006 Mazda 3i
2004 Chevrolet Silverado 2500HD
2003 GMC Envoy XL
2000 Honda ST1100
2000 Pontiac Sunfire

Vehicle History:
2003 Pontiac Vibe AWD - 1999 Acura Integra GS - 2004 4.7L Dakota Quad Cab 4x4 - 1996 GMC Jimmy 4wd - 1995 Chevrolet C2500 - 1992 Toyota Camry LE 2.2L - 1992 Chevrolet S10 Ext. Cab 4.3L - 1995 Honda ST1100 - 1980 Yamaha XS400 - 1980 Mercury Bobcat.
jdmccright is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2011, 12:53 PM   #3
jdmccright
The RustBuster
Thread starter
 
jdmccright's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: La Plata, Maryland
Posts: 2,290
Thanks: 1
Thanked 51 Times in 50 Posts
Re: Valvetrain noise when engine is cold

Update #2:
Just performed a valve lash adjustment and the noise has improved slightly but is still noisy when cold. Hope it isn't related to the bottom end....
__________________
Current Garage:
2009 Honda CR-V EX
2006 Mazda 3i
2004 Chevrolet Silverado 2500HD
2003 GMC Envoy XL
2000 Honda ST1100
2000 Pontiac Sunfire

Vehicle History:
2003 Pontiac Vibe AWD - 1999 Acura Integra GS - 2004 4.7L Dakota Quad Cab 4x4 - 1996 GMC Jimmy 4wd - 1995 Chevrolet C2500 - 1992 Toyota Camry LE 2.2L - 1992 Chevrolet S10 Ext. Cab 4.3L - 1995 Honda ST1100 - 1980 Yamaha XS400 - 1980 Mercury Bobcat.
jdmccright is offline   Reply With Quote
 
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
whining noise when its cold outside mrsbb Durango 3 01-14-2009 11:26 AM
Noise When Starting Cold EGW9926 Colorado 1 08-06-2007 08:40 PM
97 JXI starts when engine cold but not when engine hot joshodonn Sebring | Sebring Coupe | Convertible 0 03-19-2005 08:20 PM
Noise when starting cold??? joe2106 Sierra 0 12-24-2004 08:10 AM
revolving noise when driving cold myse-r Sentra | 200SX (USDM FWD) 1 12-10-2003 02:43 PM

Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Honda > Integra

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:30 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts