Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Mercury > Mountaineer
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-24-2008, 08:58 AM   #1
Bigtrucklittleguy
AF Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Location: Vicksburg, Mississippi
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
99 Mountaineer speaker issues?

The rear and trunk speakers produce no sound..only the driver and passenger speakers work...itz driving me nuts because it sounds like garbage! Do I replace the cd player or is this in the wiring
Bigtrucklittleguy is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 11:59 AM   #2
shorod
SHO Off
 
shorod's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cedar Rapids, Iowa
Posts: 10,746
Thanks: 73
Thanked 303 Times in 299 Posts
Re: 99 Mountaineer speaker issues?

Do you know which grade of sound system you have? Some use external amplifiers. Which "trunk" speakers are you referring to? Do you mean the single subwoofer in the cargo area? Do the front speakers that do would sound distorted, or do you mean "garbage" because the subwoofer is not providing the low frequency sound and the rear seat fill is missing?

-Rod
shorod is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 08:02 PM   #3
mountainman1
AF Newbie
 
Join Date: Aug 2008
Location: Milwaukee, Wisconsin
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 99 Mountaineer speaker issues?

the mountaineer came with a sub woofer.?????..noway....where is this mounted..??????.......may want one if it doesn't get in the way of cargo use.....the things i find out here are very beneficial...
__________________
WHEN YOU SEE THIS U C THE BEST
mountainman1 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2008, 10:53 PM   #4
shorod
SHO Off
 
shorod's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cedar Rapids, Iowa
Posts: 10,746
Thanks: 73
Thanked 303 Times in 299 Posts
Re: 99 Mountaineer speaker issues?

The factory subwoofer is mounted in the area that would sometimes be a little cubby hole on the passenger side rear of the cargo area, opposide of where the jack is located. It doesn't protrude into the cargo area.

-Rod
shorod is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2009, 10:48 AM   #5
lsld222
AF Newbie
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 99 Mountaineer speaker issues?

How do I remove the sub? I dont want to break anything trying to remove it.
lsld222 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2009, 11:30 PM   #6
shorod
SHO Off
 
shorod's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cedar Rapids, Iowa
Posts: 10,746
Thanks: 73
Thanked 303 Times in 299 Posts
Re: 99 Mountaineer speaker issues?

The service manual implies you need to remove the entire chunk of rear interior trim on that side to get to the subwoofer box and amp assembly. It appears the assembly extends up over the wheel well area.

-Rod
shorod is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2009, 08:33 AM   #7
lsld222
AF Newbie
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 99 Mountaineer speaker issues?

I'll give that a try.

Thanks
lsld222 is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2020, 02:16 AM   #8
DexterLovejoy
AF Newbie
 
Join Date: Sep 2020
Location: Troy, Missouri
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 99 Mountaineer speaker issues?

I bought a 99 mountaineer 3 years ago.
It came with an aftermarket radio in it.
I hate it with a passion and I aim on finding a decent factory stereo to go back in it. I see slots on the interior of the rear gate hatchback or whatever it's called. I have four functioning speakers. One on each door. I looked up the wiring diagram and it shows wiring for four rear speakers. Have any of you experienced speakers in the hatchback? When I work in my yard I'll have the hatchback up with the radio on and there's no sound coming from it. I don't wanna tear it open to see if there's speakers in it. I'd like to think that it would hold at least some 6X9's back there. Or a set of 8" rounds or 10" rounds. Lol!
Thank You in advance for any input on this matter. ☺
DexterLovejoy is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2020, 10:40 PM   #9
shorod
SHO Off
 
shorod's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cedar Rapids, Iowa
Posts: 10,746
Thanks: 73
Thanked 303 Times in 299 Posts
Re: 99 Mountaineer speaker issues?

With the Mach audio system you could get a subwoofer in the rear, but it was not in the liftgate, it was to the side of the rear cargo area.

None of the audio systems had speakers in the liftgate stock according to the factory service manual. I doubt there's speaker wiring out to the liftgate unless a previous owner added it.

-Rod
shorod is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD

Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Mercury > Mountaineer

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:38 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts