Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Lincoln > Town Car
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-11-2009, 03:53 PM   #1
blogsdon
AF Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Chandler, Arizona
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
93 Lincoln Town Car - Cold Start and Cold Run Issues

I have a 93 Lincoln TC, 4.6L that is having cold start and cold run issues.

I live in the Phoenix AZ area, so the morning "cold" start is about 90 F.

Most of the time, it will not start, so you have to treat it as a flooded engine...hold the accelerator to the floor and crank till it starts.

It is also stalling out when pulling from a stop for about the first five minutes.

No codes.

My thought is that either (or both) the Engine Coolant Temp Sensor, or the Intake Air Temp Sensor is/are bad. This is faking the PCM into believing that the engine is warm, so the mix is too lean, hence the stalling and hard starting.

Had an '88 Camry that had a similar problem, when it got hot here it was a bear to start "cold". No fix for it, it was a programming problem.

Once warm, the engine is flawless...no misses, nothing!

Any other ideas anyone?

Thanks!
blogsdon is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2009, 01:00 PM   #2
Courtney0705
AF Newbie
 
Join Date: Aug 2009
Location: Panama City, Florida
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 93 Lincoln Town Car - Cold Start and Cold Run Issues

I just got a '94 a couple weeks ago that was having the same problem. I replaced the mass air flow sensor on mine and it's been doing fine since then (thank God... I was wasting so much gas warming it up). The MAF is expensive ($85), you might want to try clean it first... It's delicate, though, so look up a tutorial if you're not sure how to do it. I've heard of people having the same problem but stemming from the IAC and EGR, too, so try cleaning those out as well.
Courtney0705 is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
cold, lincoln, stalls, start
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Lincoln > Town Car

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:14 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts