Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > BMW > Technical
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-28-2005, 04:04 PM   #1
Soundteck
AF Newbie
 
Join Date: Mar 2005
Location: The Woodlands, Texas
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy OBDII "Not Ready"

I have been trying to get my 1996 z3 inspected for over a month. I had the battery replace and the FIRST place I took the car told me that the O2 Senors were "NOT READY" and the EVAP "NOT READY" and the Catylic Converter "Not Ready"... they charged me the inspection and failed the car.. they told me to put some miles and "drive Cycles" on it.. I had two weeks to bring it back.. 110 miles later and about 8 drive cycles I take it back.. same result.. took it to BMW.. (thought maybe there was an issue with the place I had taken it.. ) BMW told me they would have to DIAG it at 95.50 and hour to see what they could find wrong. They were stumped.. they CLEARED both COMPUTERS DME and the regular DIAG comp (not sure of its name) they thought they ther was a fault in their that might have "clogged up the DME" so they failed it... told me to drive it more drive cycles (since they cleared the fualts) so 200 more miles and a few more drive cycles and still no answsers. When I took it back that 2nd time there were no faults of anykind in the system... Has anyone heard of the DME causing these NOT READY status. They checked the O2 Sensors.. they are fine.. they say it MIGHT be the DME and that it would be over a 1000 bux but that since those are made for your car.. that if it doesnt fix it.. you still bought it.. this is my weekend drive around with the top down car.. dont REALLY want to pump money into it if I dont have to... I guess BMW has become TOO reliant on the COMPUTER that when its the COMPUTER that is broken they are at a loss...
Soundteck is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2005, 12:45 AM   #2
crash8168
AF Enthusiast
 
crash8168's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: hope mills, North Carolina
Posts: 152
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: OBDII

Quote:
Originally Posted by Soundteck
I have been trying to get my 1996 z3 inspected for over a month. I had the battery replace and the FIRST place I took the car told me that the O2 Senors were "NOT READY" and the EVAP "NOT READY" and the Catylic Converter "Not Ready"... they charged me the inspection and failed the car.. they told me to put some miles and "drive Cycles" on it.. I had two weeks to bring it back.. 110 miles later and about 8 drive cycles I take it back.. same result.. took it to BMW.. (thought maybe there was an issue with the place I had taken it.. ) BMW told me they would have to DIAG it at 95.50 and hour to see what they could find wrong. They were stumped.. they CLEARED both COMPUTERS DME and the regular DIAG comp (not sure of its name) they thought they ther was a fault in their that might have "clogged up the DME" so they failed it... told me to drive it more drive cycles (since they cleared the fualts) so 200 more miles and a few more drive cycles and still no answsers. When I took it back that 2nd time there were no faults of anykind in the system... Has anyone heard of the DME causing these NOT READY status. They checked the O2 Sensors.. they are fine.. they say it MIGHT be the DME and that it would be over a 1000 bux but that since those are made for your car.. that if it doesnt fix it.. you still bought it.. this is my weekend drive around with the top down car.. dont REALLY want to pump money into it if I dont have to... I guess BMW has become TOO reliant on the COMPUTER that when its the COMPUTER that is broken they are at a loss...
go back to the dealer and ask them to update the dme to the latest software, then drive the car for a couple of days. it has been my experience that this will solve the problem.
crash8168 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2009, 06:12 PM   #3
earlcox
AF Newbie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Austin, Texas
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: OBDII "Not Ready"

I to have a 96 318i, over the past two weeks, I have been trying to get the car inspected. I have been getting the "NOT READY" status even after driving over 300 miles. The mechanic shop gave me a copy of a drive cycle, completed it twice with no luck. Can anyone help with this issue?
earlcox is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > BMW > Technical

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:00 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts