Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Mercury > Montego
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-25-2016, 06:31 PM   #1
Paulmidi
AF Newbie
 
Join Date: May 2016
Location: Oklahoma City, Oklahoma
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
2007 AC Problem

When the AC is on the temp is adjustable for example 72 or 65 or 60 is it supposed to go below 60
My AC isn't getting cold enough.
Someone please help!
Paulmidi is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2016, 11:39 AM   #2
gmtech1
AF Enthusiast
 
gmtech1's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Beachside
Posts: 2,000
Thanks: 4
Thanked 301 Times in 299 Posts
Re: 2007 AC Problem

Quote:
Originally Posted by Paulmidi View Post
When the AC is on the temp is adjustable for example 72 or 65 or 60 is it supposed to go below 60
My AC isn't getting cold enough.
Someone please help!
Your adjustment will probably not read lower than 60deg. When turned to 60 it is essentially at its lowest (max cold) setting. If you are not getting cold enough air, the you'll need to have the system checked for proper charge, proper temp door operation, possible codes may be set also. A scanner that reads body (B) codes will be required to check for codes relating to the A/C.
gmtech1 is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2016, 01:08 AM   #3
Paulmidi
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: May 2016
Location: Oklahoma City, Oklahoma
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2007 AC Problem

When they add Freon does it take a day or two sometimes for it to kick in and start working? They added it and I stopped on my way home for about 1/2 an hour to eat as I was sitting in my car. I noticed no difference. It was a hot day but soon will be much hotter. While driving at night it almost seems to work normally.
Paulmidi is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2016, 09:12 AM   #4
brcidd
AF Enthusiast
 
brcidd's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: troy, Ohio
Posts: 2,256
Thanks: 2
Thanked 162 Times in 160 Posts
Re: 2007 AC Problem

The shop that added refrigerant should have done a thorough leak check and inspection, sounds like what they added is already gone by your description. Just knowing how much was in there to start with is a big clue, if it was entirely empty, then just adding is futile. Would you just add air to a flat tire? and call it fixed? So sounds like you need to have someone experienced in a/c systems to work on it.
__________________
Automotive A/C Engineer with:
'99 IH 4700 Toy Hauler
(2) '95 GEO Prizms both maroon
'99 GMC Yukon
'95 Chev 3500, 454 Dually Crew Cab- 145k miles-
Wife's Camel trailer puller.
'94 Astro- 370k miles
'94 Firebird Formula- 5.7L 180k miles- gone-
'92 Chevy Lumina Van 3.8L 264k
'86 GMC S-15 - 2.8L 154k
'87 Buick Park Ave . 187k
'86 Buick Park Ave 3.8L 199k miles- gone
'77 Chevy Vega- 2.5L 175k miles gone but not forgotten
'68 Camaro 396 4 spd RS/SS -72k miles-
brcidd is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2016, 09:23 AM   #5
gmtech1
AF Enthusiast
 
gmtech1's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Beachside
Posts: 2,000
Thanks: 4
Thanked 301 Times in 299 Posts
Re: 2007 AC Problem

Quote:
Originally Posted by brcidd View Post
The shop that added refrigerant should have done a thorough leak check and inspection, sounds like what they added is already gone by your description. Just knowing how much was in there to start with is a big clue, if it was entirely empty, then just adding is futile. Would you just add air to a flat tire? and call it fixed? So sounds like you need to have someone experienced in a/c systems to work on it.
I second what brcidd said...sounds like you need and actual diagnosis of your problem...
gmtech1 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2016, 01:22 AM   #6
Paulmidi
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: May 2016
Location: Oklahoma City, Oklahoma
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2007 AC Problem

Really the only thing lacking is my ability to explain the problems I'm having with my car.
The shop is going to give me a service loner after the Holiday so they can keep the car and figure out what's wrong with it. It seems to me the AC is working alright except when the car is sitting still for awhile it seems its not cooling. But while moving it seems to work!
Paulmidi is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2016, 10:04 AM   #7
gmtech1
AF Enthusiast
 
gmtech1's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Beachside
Posts: 2,000
Thanks: 4
Thanked 301 Times in 299 Posts
Re: 2007 AC Problem

Quote:
Originally Posted by Paulmidi View Post
Really the only thing lacking is my ability to explain the problems I'm having with my car.
The shop is going to give me a service loner after the Holiday so they can keep the car and figure out what's wrong with it. It seems to me the AC is working alright except when the car is sitting still for awhile it seems its not cooling. But while moving it seems to work!
This description sounds like a air flow problem over the condenser. A bad fan clutch/cooling fan motor, ect...when you are driving the car, there is more flow over the condenser, keeping the a/c pressures in check. When you stop, you loose that air flow, pressures rise and cooling sufffers. I don't know if your vehicle uses and fan clutch or a electric fan, but you can check and see if the radiator fan is running with the a/c on while the vehicle is in park. A good check would be to see if that , while the engine is running, with the a/c on, if a plain old sheet of paper will sucked up against the grill of the vehicle from the air being drawn in by the fan.
gmtech1 is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2016, 01:27 AM   #8
Paulmidi
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: May 2016
Location: Oklahoma City, Oklahoma
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2007 AC Problem

After the AC problem I guess I need to see if I can figure out the keyless entry. There are no numbers written in the manual from the previous owner. Sorry if this is off topic.
Paulmidi is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Mercury > Montego

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:51 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts