Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-17-2007, 04:14 PM   #1
mxmedic
AF Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Location: Rochester, Minnesota
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
'02 transmission issue

I have an '02 Ram 1500 w/ the 5.9L, 4wd, auto tranny. The truck has 82000 miles.

I have never had any sort of transmission problem with the truck. I had full tranny service (fluid, etc) about 6,000 miles ago.

Last week I started to notice, while driving down the highway (65-70mph), that the RPMs would randomly jump from about 1750 to 2000-2200. That lasts for a second or less, then it returns to normal. I am driving on flat ground and not trying to accelerate or decelerate.

The tranny fluid is fine--I checked that. The problem seems to be getting worse. I can feel it when it happens, and my husband also felt it before I had mentioned it to him. It seems to do it more frequently and slightly more drasticly than initially. Like I said, the transmission has never slipped or anything before. I thought maybe it was the overdrive switch, but it still did it when I turned the overdrive off. I have also noticed it does it at lower speeds/RPMs too.

I was thinking maybe less an actual transmission problem than a shifting controller problem. Any thoughts? Thank you.
mxmedic is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2007, 06:07 PM   #2
wafrederick
Banned
 
Join Date: Dec 2004
Location: Holton, Michigan
Posts: 2,706
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '02 transmission issue

Is the service engine soon on?If it is on,the computer sees a problem.There are two solenoids in the valve body that go out and that is a common problem with the torqueflite 727.
wafrederick is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2007, 10:07 PM   #3
troy1
AF -Advisor
 
Join Date: Jul 2004
Location: >>>>, South Dakota
Posts: 1,236
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Re: '02 transmission issue

Might be a bad TPS. You need to take it and get it scanned.
__________________
troy1 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2007, 09:03 PM   #4
mxmedic
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2007
Location: Rochester, Minnesota
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '02 transmission issue

Thanks for the replies.

No, the SES light is not on. If the light is not on will it still give codes if it is scanned? Also, would bad solenoids or TPS make the SES light come on?

Thanks again.
mxmedic is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2007, 04:27 PM   #5
HEMIDAZE
AF Regular
 
HEMIDAZE's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Amelia, Ohio
Posts: 225
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '02 transmission issue

Don't know why but these trucks have an issue with the torque converter clutch kicking in and out. The sensors (or what ever tells it to lock) can't decide to lock or not. The next time it does it step on the gas a little and I bet it will stop.
__________________
HERS---> 2006 Grand Marquis GS (replaced my 1998 w/cracked manifold)
HIS----> 2003 Dodge 1500 HEMI QC 4X4
HEMIDAZE is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2007, 04:09 PM   #6
RexNfx400
AF Regular
 
RexNfx400's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Marysville, Washington
Posts: 331
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Re: '02 transmission issue

There is a few reasons for this. A/C ripple in the charging system is the biggest, which effects the TPS signal. Just depends on how bad the symptoms occure. You have to make certain the computer is "commanding" the in/out surge. This is done with a scanner and monitoring live data while driving and symptoms accuring. There are usually different reasons for the problem. A few different things that can fix this. A new alternator, battery/s, a RFI noise filter http://www.transbuilder.com/z-store/glaenzer-info.html , pressure washing the engine on gas models help too. There is a process of elimination to diagnose this. It fairly time comsuming. Or, otherwise you just keep throwing parts at it. The most important first step, is to see if its commanded by computer or an actual mechanical malfunction by monitoring the computer data...
RexNfx400 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2007, 10:41 PM   #7
tabernacle tranz
AF Newbie
 
Join Date: Jul 2007
Location: salley, South Carolina
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '02 transmission issue

one of the problem are where the ground bolts to the block ,when the motor was put together it was painted before anything was installed , so where the ground strap bolts to the block,try removeing it ,wire brush then reinstall. most of the time that repairs the problem. or just indtall a new ground from the battery to the bellhousing of the trans. try and let me know how it works if not i have some more for ya
tabernacle tranz is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:36 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts