Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-08-2006, 08:27 AM   #1
289mustang
AF Newbie
 
Join Date: Dec 2005
Location: Tippecanoe, Indiana
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
'01 1500 A/C questions

I'm working on a '01 Ram 1500 4x4 w/ a 360 and no cold a/c. The compressor cycles about 2 seconds on and about 10 sec off. When its on, it makes a wierd noise in the interior like a phone ringing in a pocket or something. I thought compressor bearings, but its quiet when you're up next to it. I removed the refrigerant and removed the discharge line from the evaporator near the firewall to inspect the F.O.T for metal contamination. Upon removal of the line, I was surprised to see there was no FOT there. Do these trucks use something other than a FOT or TXV? I'm not used to Dodge, so any help is most appreciated. Thanks. Oh, one more thing, It clunks going into reverse, but not bad enough that it would bother me. But this guy is complaining about it, so where should I look first? I've never driven a Dodge that didn't make this noise, and its quiet accelerating, cruising, and decelerating. Thanks again
289mustang is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2006, 04:08 PM   #2
loganlott
AF Newbie
 
Join Date: Dec 2005
Location: !!!HELL!!!, Mississippi
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '01 1500 A/C questions

If its kicking on and off or what you would call "short cycling", its because of one of two things. The compressor has a low-pressure switch and is kicking on when the thermostat is activating the start windings on the compressor terminals and when it cranks up the low pressure switch kicks off, the system 1. could be low of 134a refridgerant,run between 25 and 32 pounds or whatever your truck requires, 2. could have a restriction somewhere in the system, maybe in the liquid line dryer or the a moisture build up in one of the line sets due to a leak or past leak in the system that never was evacuated fully. Now hear me this, you may know or not know, but before you fill it back up again make sure you pull a deep vac on it to rid the system of that moisture, you never know it might fix your problem.
__________________
----------------------------------------------------
2005 Chevy Z-71 Ext. Cab
2003 Dodge Ram SLT 4x4 Laramie QuadCab
2000 Chevy Camaro SS
----------------------------------------------------
loganlott is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 09:59 AM   #3
fredjacksonsan
Caution: Monkeys bite!
 
fredjacksonsan's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: near Denver, Colorado
Posts: 9,825
Thanks: 0
Thanked 26 Times in 26 Posts
Send a message via AIM to fredjacksonsan
Re: '01 1500 A/C questions

Every time I've had a vehicle with a rapid cycling AC, adding coolant to the system took care of the problem.
__________________
Hers: 2018 Ford Flex Limited AWD, 36k
His: 2015 Toyota 4Runner 4wd, 60k
fredjacksonsan is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:25 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts