Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-24-2006, 04:32 PM   #1
venado
AF Newbie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Monterrey
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry "Help " Engine just shuts off

i replaced original Wires,Coil,Rotor & Cap

for an accel mopar coil,Thunder Bolt cables & Summit cap and rotor Kit
and a pacesetter air intake filter.

But Now Im having problems.
when im driving and about to stop the engine just shuts off
i put neutral and starts perfectly drive again and some times the problem shows and some times it wont

could it be the filter due to oxigen sensors or coil or where should i start

thanks for your reply
venado is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2006, 06:03 PM   #2
BleedDodge
AF Enthusiast
 
BleedDodge's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Riverton
Posts: 3,121
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via MSN to BleedDodge
Re: "Help " Engine just shuts off

Check engine light on yet?

I bet you routed your wires incorrectly.
__________________
My Mopars
BleedDodge is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2006, 11:02 PM   #3
venado
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Mar 2006
Location: Monterrey
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: "Help " Engine just shuts off

Quote:
Originally Posted by BleedDodge
Check engine light on yet?

I bet you routed your wires incorrectly.
the engine light has not turned on

i followed the fiering order as shown
in the motor .
venado is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2006, 11:22 PM   #4
tony36
AF Regular
 
Join Date: Feb 2006
Location: columbia falls, Montana
Posts: 217
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Send a message via MSN to tony36
Re: "Help " Engine just shuts off

it's not the firing order he is talking about, even with stock coils, they fire so hot that if the plug wires are not routed right and on the hangers, they will arc between each other and to the motor. When it does this, it robs spark and will cause rough idle and even quitting. You should be be able to get the routing from the service manual. What year is the truck? In 99 they put out a bulliten about this.
tony36 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 09:49 AM   #5
venado
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Mar 2006
Location: Monterrey
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: "Help " Engine just shuts off

Quote:
Originally Posted by tony36
it's not the firing order he is talking about, even with stock coils, they fire so hot that if the plug wires are not routed right and on the hangers, they will arc between each other and to the motor. When it does this, it robs spark and will cause rough idle and even quitting. You should be be able to get the routing from the service manual. What year is the truck? In 99 they put out a bulliten about this.
tony

what you mean is that cables have an specific order in the hangers
the strange thing is that this only happends in low idle not in high
yesterday i was in a stop light and the motor started shaking and quitted for about 3 times

question this accel mopar coil says 42,000 Vlts. which would be the difference from the original coil ?

what i did last night i removed the high flow air filter & set the original
just in case.(to start from something)

my tuck its a 1997 Ram 1500 4x4 Auto. Trans
venado is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 09:56 AM   #6
tony36
AF Regular
 
Join Date: Feb 2006
Location: columbia falls, Montana
Posts: 217
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Send a message via MSN to tony36
Re: "Help " Engine just shuts off

Quote:
Originally Posted by venado
tony

what you mean is that cables have an specific order in the hangers
the strange thing is that this only happends in low idle not in high
yesterday i was in a stop light and the motor started shaking and quitted for about 3 times

question this accel mopar coil says 42,000 Vlts. which would be the difference from the original coil ?

what i did last night i removed the high flow air filter & set the original
just in case.(to start from something)

my tuck its a 1997 Ram 1500 4x4 Auto. Trans
yes, not only the position in the hanger, but the route they are laying to get there and leave there. I am not sure what the voltage is on a stock coil, but I know they had the same problem with them. The thing is even the stock coils are much hotter than the coils from the old point systems, And even the best plug wires arent't insulated well enough to contain the spark totally from skipping across to another wire or a ground.
tony36 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 09:36 PM   #7
venado
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Mar 2006
Location: Monterrey
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: "Help " Engine just shuts off

Quote:
Originally Posted by tony36
yes, not only the position in the hanger, but the route they are laying to get there and leave there. I am not sure what the voltage is on a stock coil, but I know they had the same problem with them. The thing is even the stock coils are much hotter than the coils from the old point systems, And even the best plug wires arent't insulated well enough to contain the spark totally from skipping across to another wire or a ground.
i went to do a littlebit of off-road to the mountains and had do
drive back home the prob. got worst .

i just installed the high flow air filter scince that was not the prob.
also the original coil hope this solves the problem .
venado is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2006, 10:03 AM   #8
95Z71
AF Newbie
 
Join Date: Jan 2005
Location: coventry, Rhode Island
Posts: 51
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: "Help " Engine just shuts off

Make sure you battery terminals are clean. These trucks have a safety that will play havoc if you have a bad connection.It may sound crazy But I have see it and fixed it. If you look around this forum you will find others with similar issues. And if it dosn't work at least you will have clean connections.
95Z71 is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:03 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts