Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Cadillac > STS and STS-V
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-01-2019, 07:36 PM   #1
bbullsj
AF Regular
 
Join Date: Aug 2006
Location: Stanwood, Michigan
Posts: 116
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
06 sts cam crank correlation code

I have a 2006 Cadillac STS with a 3.6 liter v6 engine. It had no compression on #5, all the others were good. It also burned oil previous to not having any compression on #5. Disassembled it and found a burned exhaust valve. Did a complete rebuild including bearings, rings and gaskets. The timing chains looked brand new and had been replaced previously as one head was newer and had been replaced recently by the previous owner. It was almost spotless compared to the other side. The heads were completely redone. After it was all back in, it started and ran fine. Drove it out and parked outside for a couple hours, drive it back in and the CEL was on. Found an oxygen senor and evap code, (both unplugged connectors so easy fixes).
It also had codes: P0008, P0016 and P0017. They are cam/crank correlation codes. Looks like wiring, or bad sensors are the easiest fixes, timing being off being the worst case scenario. How can I rule out everything else before I say it's timing is off? It starts and revs fine, I have not taken it for a test drive yet as I can't get the cooling system to burp to get hot air inside the car. Can it possible just be 1 tooth off? The codes are for intake and exhaust only on bank 2 (passenger bank). I double checked timing and had someone else check it that I trust before I installed the cover. Is there something I missed and did get timing off? Any help would be great before I tear everything off to get the cover back off to check timing and redo it.

I found a TSB that state the possibility of the tone ring on the crankshaft can shift and throw the same codes or more. Is it possibly that happened?

I plan to use a bore-scope and check through the crank sensor hole to confirm that.
bbullsj is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Cadillac > STS and STS-V

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:25 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts