Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Avalanche | C&K | Silverado | Suburban | Tahoe > C/K
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-06-2018, 10:00 AM   #1
daronlayne
AF Newbie
 
Join Date: Nov 2009
Location: farmville, Virginia
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1997 k1500 will move and then not move

My 1997 K1500 will engage all gears when I first start the engine. After about 30 seconds it acts as if it's in neutral no matter where the gear selector is other than park. After it sits for about 20 minutes, I can do the same thing again. Any ideas?
daronlayne is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 04:40 PM   #2
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,507
Thanks: 13
Thanked 315 Times in 309 Posts
Re: 1997 k1500 will move and then not move

Well if the fluid is full and clean, it should move, how about reverse, if no reverse, you have major internal problems.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2018, 05:07 PM   #3
Schurkey
AF Enthusiast
 
Join Date: Jul 2005
Location: the Seasonally Frozen Wastelands
Posts: 772
Thanks: 6
Thanked 52 Times in 52 Posts
Re: 1997 k1500 will move and then not move

Quote:
Originally Posted by daronlayne View Post
My 1997 K1500 will engage all gears when I first start the engine. After about 30 seconds it acts as if it's in neutral no matter where the gear selector is other than park. After it sits for about 20 minutes, I can do the same thing again. Any ideas?
Quote:
Originally Posted by maxwedge View Post
Well if the fluid is full and clean, it should move
First Guess: Low fluid level. Verifying the fluid level would be the first step in troubleshooting this issue.
Second Guess: Plugged trans filter. More likely if fluid is not reasonably "red" any more.
__________________
Declared "the flat out DUMBEST poster on this board" and holder of the the dead-former-moderator-sanctioned rating of "dumbass".
Schurkey is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2018, 08:31 AM   #4
daronlayne
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Nov 2009
Location: farmville, Virginia
Posts: 22
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 1997 k1500 will move and then not move

When I first start it up. It will go into any gear I select. After a minute or so it will not move anymore until I let it sit for a few minutes. The fluid looks a little dark red but not really burnt smelling. I guess fluid and filter change will be first.
daronlayne is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Avalanche | C&K | Silverado | Suburban | Tahoe > C/K

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:27 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts