Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Ford > E Series
E Series Forum covers questions and discussions regarding Ford E-150, Ford E-250, Ford E-350, and Ford E-450.
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-23-2016, 01:45 PM   #1
leroge
AF Newbie
 
Join Date: Nov 2005
Location: Chicago, Illinois
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Cool Upstream O2 Sensors? 2001 E150 XLT 5.4 200K Miles

Getting codes...( Autozone diagnostics )...

P0171 - Fuel system too lean ( cylinder bank 1 )
P0174 - Fuel System too lean ( cylinder bank 2 )
P0153 - HO2S-21 ( Bank 2 sensor 1 ) circuit slow response

Multimetered each upstream O2 sensor....each getting 11+ volts, heating element 3.4 ohms resistance and each producing fluctuating voltages from .2 to .80 after 10 minute idle.

Thoroughly cleaned Mass Air Flow ( MAF ) Sensor with CRC cleaner.

Autozone reference says problem most likely a bad MAF for this vehicle.

Ideas????
leroge is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2017, 10:16 AM   #2
leroge
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Nov 2005
Location: Chicago, Illinois
Posts: 66
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Smile Re: Upstream O2 Sensors? 2001 E150 XLT 5.4 200K Miles

....and the problem was.....

Brought my E150 to an emissions shop who did a vacuum system 'smoke test'. Sure enough, the EGR was emitting smoke badly.....so the suspected problem was an EGR vacuum leak. However, it was suggested I replace the fuel filter. Sure enough it was really cloggged. Replaced it. Replaced the EGR myself...a real pain to do. 'Codes' gone. So, it appears either the EGR alone or the fuel filter alone, or some combination of the two, was the cause.

FYI
leroge is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Ford > E Series

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:51 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts