Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Car Audio
Car Audio Do you live in your car? Then you need to be able to listen to some high-quality music.
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-10-2003, 02:14 PM   #1
03stratrt
AF Newbie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Infinity System ?

Got a question that may be dumb but who cares, I need some help on this one.

A friend of mine has asked me to install his amp into his 03 Montero with the Infinity stereo system. Now I have installed many stereo systems in cars but never just an amp to a factory system. I pulled out the radio and ,of course, no RCA jacks to run from the stereo to the amp. I did see a simple harness that basically just ran power to the radio. Then I saw the factory cd changer cable that went no where as he does not have the changer. Then I saw another cable similar to the changer cable & realized that this must run back to a factory amp. Sure enough, I traced it back and found the amp behind the interior panels on the passenger side.

Question is, can I install another amp to run to a couple of subs on this factory setup and if so, how?

Thanks in advance for your help.
__________________
2003 Dodge Stratus R/T Sedan, Silver
03stratrt is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2003, 06:00 PM   #2
BigDanTheMan
I read and am helpful.
 
BigDanTheMan's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Napa, California
Posts: 938
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to BigDanTheMan
if you are talking about a jeep, the best way for sound quality using the original deck is to get down and do some splicing to make a bunch of speaker level inputs through the speaker line. Make sure the amp you are using has speaker level inputs. Also - get an infinity basslink. it's off the chain, easy to install and sounds perfect - unless you are going to spend big bucks, i'd get the basslink to balance everything out.
__________________
free hypsi87!!
Dan's White Horse
Bring back Melt Crew 002 - 3657 posts can't be wrong!
BigDanTheMan is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2003, 11:47 PM   #3
ssjwizard
AF Regular
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 219
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to ssjwizard Send a message via Yahoo to ssjwizard
montero is made by mitsubishi. anyways if its allready got an amp theres no trouble hooking up another. if it doesnt have an output all you simply have to do is run the wires to your aftermarked amp first which will almost certinly have outputs then from the new amp to the old amp. now you will need to pull up a bit of interior for this part. but you will need to replace the power wire the amp is using with probably double the guage dpending on what size it has. id go with 4 guage if your not planing any realy high power subs. you will also need a distrobution block which should split out to two 8 guage wires run a power to each amp and give them there own grounds. you can also go to another distrobution block and do one ground or run it streight back to the battery.
ssjwizard is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2003, 01:54 AM   #4
sr20de4evr
AF Enthusiast
 
sr20de4evr's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: San Antonio, TX, Texas
Posts: 3,100
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Re: Infinity System ?

Quote:
Originally Posted by ssjwizard
montero is made by mitsubishi. anyways if its allready got an amp theres no trouble hooking up another. if it doesnt have an output all you simply have to do is run the wires to your aftermarked amp first which will almost certinly have outputs then from the new amp to the old amp. now you will need to pull up a bit of interior for this part. but you will need to replace the power wire the amp is using with probably double the guage dpending on what size it has. id go with 4 guage if your not planing any realy high power subs. you will also need a distrobution block which should split out to two 8 guage wires run a power to each amp and give them there own grounds. you can also go to another distrobution block and do one ground or run it streight back to the battery.

I believe when he said it already has an amp he meant a stock amp, as in the power isn't wired like normal amps and the line in is different as well. He couldn't just run the signal to the new amp and then go out to the old, because chances are the signal going to the old isn't rca or high level, it's a special cable designed to only go from that headunit to that amp.

Unfortunately I don't know what you can do about this, apart from tapping into the rear speaker signals after the stock amp powers them and putting in a line output converter, then running the rcas to the new amp. I don't know how that would affect the signal that is going to the rear speakers though.
__________________
'01 Black Sentra SE
Weapon-R intake, HS header, HKS catback, ES motor mounts, B&M short shifter, Tein coilovers
Alpine 9835, Adire Koda 6.1, Adire Brahma 15, Arc 2100cxl, Linear Power 2.2hv, Cadence ZRS-8

'05 Silver WRX STi
Injen SES Downpipe, HKS Carbon-Ti catback, Cobb Stage 2 Tune, TiC Super Shifter, TiC Klunk Killer, Tein springs, Nitto NT555R Drag Radials
sr20de4evr is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2003, 02:44 AM   #5
BigDanTheMan
I read and am helpful.
 
BigDanTheMan's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Napa, California
Posts: 938
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to BigDanTheMan
Re: Infinity System ?

Quote:
Originally Posted by ssjwizard
montero is made by mitsubishi.
my bad, i skimmed over that - when i read stock infinity system i defaulted to jeep, as they are the ones who use it the most.
__________________
free hypsi87!!
Dan's White Horse
Bring back Melt Crew 002 - 3657 posts can't be wrong!
BigDanTheMan is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2003, 08:20 AM   #6
03stratrt
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the help guys.

I was afraid it wouldn't be as easy as my buddy wanted it to be. I told him that it would be easier for him to buy a new head unit then I could run all new wire to everything in the truck. Probably get a better sounding system that way too.
__________________
2003 Dodge Stratus R/T Sedan, Silver
03stratrt is offline   Reply With Quote
 
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Aftermarket audio system in a '96 Jeep GC ltd. w/ infiniti system. BadAceGolfr21 Grand Cherokee | Grand Cherokee SRT8 15 11-21-2007 04:33 PM
Din cable in a Infinity system tfling Eclipse 2000+ 11 07-16-2004 11:06 PM
Wet infinity system bcgalbraith Grand Cherokee | Grand Cherokee SRT8 1 05-28-2004 07:16 PM
Aftermarket Amp Install on Chrysler Infinity System 01 LXi Coupe Car Audio 5 03-23-2004 11:47 AM
Stock amp in the infinity system? druid_goldeyes Golf 0 01-08-2004 07:46 PM

Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Car Audio

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:46 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts