Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Cutlass Series
Cutlass Series Includes Cutlass Ciera, Cutlass Cruiser, Cutlass Calais, Cutlass Supreme, Custom Cruiser, as well as the GM N-Body subforums.
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 07-20-2008, 12:17 AM   #1
sherman42
AF Newbie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Owensville, Indiana
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

1991 Oldsmobile Cutlass Ciera, 3.3 v6, 243K. The car acted like it starved for fuel, would not accelerate but did idle. After shutting off, would not start. Started to work on it 36 hours later, it started, made 2 laps in circle drive, opened hood & revved engine - ran approx 5 minutes fine. Shut off, restarted immediately with success, revved some more, all seemed good. Shut off, went in house 30 minutes, came back to start it & cranks good but won't hit a lick. Has not started now in a week on it's own.I say on it's own because it will start & run for few seconds if I put gassy rag in air filter chamber. No fuse problems at fusebox, 42 - 44 psi fuel press. at schrader valve, great spark.
sherman42 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2008, 12:40 AM   #2
sherman42
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Owensville, Indiana
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

I disconnected battery to allow computer reset. No luck. Installed new computer ( yes put my mem-cal in new computer also) no luck. Went back with old computer then. Today put new CPS (crank position sensor) on - did no good. Also put new timing chain + sprockets on while had harmonic balancer off. Chain not broken but 243k I thought it was good idea to change out those works. Did the gassy rag in the air filter chamber again with same res ult as previously posted, starts + runs few seconds, then starves for fuel. Any ideas ? I would appreciate your replies- thanks.
sherman42 is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2008, 05:22 PM   #3
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,640
Thanks: 16
Thanked 334 Times in 328 Posts
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

When it stalls you have 42 psi? , if so try disconnecting the maf and see what happens.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 01:45 AM   #4
sherman42
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Owensville, Indiana
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

The car is broke down at my in-laws home 10 miles away. Will try disconnecting MAF next chance I get over there. I had that apart today and cleaned it gently (didn't look bad but read that it can cause some problems so I tried cleaning it) which did not help. That is the sensor near the air filter housing? Looks like 2 small filaments when removed from it's housing? Hope thats right. Have only checked fuel pressure with key on, car not running. Thanks for the reply, will try disconnecting that & see what happens.
sherman42 is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 06:10 AM   #5
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,640
Thanks: 16
Thanked 334 Times in 328 Posts
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

Check the FP during the crank no start issue.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 11:51 PM   #6
sherman42
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Owensville, Indiana
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

Checked fuel pressure again tonight. 40 - 42 psi during cranking. Good volume also. Unhooked MAF sensor and cranked engine, still no start. Also want to say I have checked several times to see if any SES codes and always just get the 12 code as book says I should.

Last edited by sherman42; 07-22-2008 at 12:27 AM.
sherman42 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 02:49 PM   #7
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,640
Thanks: 16
Thanked 334 Times in 328 Posts
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

If it will not start with starting fluid, you do not have sufficient spark. Or the engine has internal problems such as the T'chain.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to maxwedge For This Useful Post:
dirtbike420 (07-16-2017)
Old 07-24-2008, 11:51 PM   #8
sherman42
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Owensville, Indiana
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

I have started engine with a gasoline soaked rag in the air filter chamber and changed out the timing chain & sprockets, as posted previously in this thread. Also started on gasoline soaked rag after changing out timing chain, just can't get fuel through injectors. I used a noid light tonight and it did not light up at all while cranking. First time ever used one, does this mean no power at all to injectors? I thought I would get a steady "light up" or if functioning properly an intermittent light, but got nothing at all. Any ideas?
sherman42 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-2008, 02:36 AM   #9
sherman42
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Owensville, Indiana
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

The car is fixed. Since my last post on 7-24 I had taken Ignition Control Module off & had it tested. Tested good. This past Sunday I was checking voltage on each injector during crank/no start , removing 1 injector "plug in" at a time and testing. When I pulled off #4 injector plug and told my wife to crank it the car started. Put plug in back on & it immediately killed engine. Would not start again with plug on - took it off again and started. Bad injector. I am not very knowledgable on auto mechanics & did not realize 1 bad injector could kill the other 5 also. Changed injector tonight and the car is fixed. Thanks for the replies maxwedge.
sherman42 is offline   Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to sherman42 For This Useful Post:
dirtbike420 (07-16-2017), Koxar83 (10-07-2011)
Old 08-21-2008, 08:04 PM   #10
CoolasIce
AF Newbie
 
Join Date: Aug 2008
Location: rockville, Maryland
Posts: 64
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

Very good.
So the bad injector was shorting the injector drive circuit?
CoolasIce is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2008, 02:59 AM   #11
sherman42
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2008
Location: Owensville, Indiana
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 1 Post
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

Quote:
Originally Posted by CoolasIce
Very good.
So the bad injector was shorting the injector drive circuit?
It now makes sense to me that the noid light test showed nothing. After putting in new injector I did the noid light test again (just to satisfy my curiosity about what the noid light should do) and it did the flashing light as I believe it should. So, yes , I believe that injector was shorted out and it caused all injectors to have a dead circuit and therefore no pulse. Honestly, I really don't quite understand that . I don't have very good grasp on auto electronic systems. I felt very fortunate to have blundered on to what was causing the problem and am thankful I was able to fix it. Hope these posts may help someone else if they ever have a similar problem.
sherman42 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2008, 08:50 AM   #12
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,640
Thanks: 16
Thanked 334 Times in 328 Posts
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

The bad injector pulled the current from the others by having to little resistance.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 07:09 PM   #13
meester
AF Newbie
 
Join Date: Aug 2010
Location: near Philly, Pennsylvania
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

awesome. I love a happpy ending. I'm going to go pull some plugs now too.

btw, my 91 Cutlass with the 3.1 cranks to 46psi and then holds 43 psi but drops to 36 while running.
Is this normal? Does it have a vauum fuel pressure regulator? I understand that a drop would be normal then.

Last edited by meester; 08-01-2010 at 07:17 PM. Reason: add
meester is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 09:11 PM   #14
Badfish169
AF Newbie
 
Join Date: Oct 2008
Location: blaine, Minnesota
Posts: 26
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

Quote:
Originally Posted by meester View Post
awesome. I love a happpy ending. I'm going to go pull some plugs now too.

btw, my 91 Cutlass with the 3.1 cranks to 46psi and then holds 43 psi but drops to 36 while running.
Is this normal? Does it have a vauum fuel pressure regulator? I understand that a drop would be normal then.
Do you realize this is a 2 year old thread?
Badfish169 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2011, 01:02 PM   #15
opaobie
AF Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Location: Derby, Kansas
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 91 Cutlass Ciera not starting - no fuel getting thru injectors?

Glad this thread is still open even if it is a couple of years old. I just experienced the same malfunction, so I will check out the solution as described here. BTW, I have 428,316 miles on my 91 Olds Cutlass Cierra, and until this problem, I have not had a single major malfunction. It has been running as well as a new car, and I hope to keep it that way. Thanks for all the help this forum offers. Opaobie
opaobie is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Cutlass Series

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:54 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts