Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-12-2004, 02:37 PM   #1
civickiller
AF Fanatic
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 4,356
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to civickiller
89 raider not starting, no spark

ok i got a 89 raider that wont start, it cranks but doesnt start.

how do i tell if the fuel pump is coming on ? is there any reason at all why if the fule pump stopped work would i not get spark ?

i also pulled the ignition coil wire off and grounded it and didnt get spark. but after replacing it with a brand new coil, i still dont get spark.

can anyone tell me what kind of readings am i suppose to get on the wires that plugs into the coil or have any idea on what i can do to fix this
__________________
Team Lonely Drivers
civickiller is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2004, 12:47 PM   #2
fredjacksonsan
Caution: Monkeys bite!
 
fredjacksonsan's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: near Denver, Colorado
Posts: 9,825
Thanks: 0
Thanked 26 Times in 26 Posts
Send a message via AIM to fredjacksonsan
Re: 89 raider not starting, no spark

You may be able to hear the fuel pump cut on when you turn the ignition switch on before engaging the starter.

Did the vehicle run before? If so, what happened just before it quit running?

I'd check fuses, there may be a blown fuse for the ignition control.
fredjacksonsan is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2004, 05:01 PM   #3
LTJGWorth
AF Regular
 
LTJGWorth's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Ashland, Kentucky
Posts: 436
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 89 raider not starting, no spark

Either ignition control or engine control. I'm not familiar with the electric components on your vehicle. My 1997 ram 1500 would crank over but wouldn't start when my engine control fuse blew... twice. Ended up changing the ignition coil and haven't had the problem since.
LTJGWorth is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2004, 01:26 AM   #4
civickiller
AF Fanatic
Thread starter
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 4,356
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to civickiller
i put the key on and didnt hear the fuel pump prime, but im also not getting spark.

the car ran fine, didnt start one day. started a few days after and just died at a traffic light and hasnt started since.

i check inside fuses as well as the engine bay fuses.

yeah i thought it was the ignition coil but i replaced that and it still isnt starting. i have power going to the ignition coil, i thought it maybe the pick up coil but turns out my dist has something called a photosensing sensor. does anyone know what would happen if that went bad, would that cause it not to spark ?
__________________
Team Lonely Drivers
civickiller is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2005, 01:45 PM   #5
earle1
AF Newbie
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hohenwald, Tennessee
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 89 raider not starting, no spark

having the same problem as civickiller. did you figure out how to solve the problem?
earle1 is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 09:43 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts