Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Nissan > Altima
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-31-2010, 11:10 PM   #1
EliteDistance
AF Newbie
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Recently replaced the head gasket on 1996 Nissan Altima. When I turn the key to the on position I hear the fuel pump working. When I turn the ignition over the engine is turning and attempting to start. Any ideas or suggestions as to why the car is not starting?
EliteDistance is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 07:08 AM   #2
danielsatur
AF Enthusiast
 
Join Date: Mar 2008
Location: garner, North Carolina
Posts: 3,579
Thanks: 86
Thanked 100 Times in 100 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Put cylinder 1 TDC, and recheck your timing marks.
danielsatur is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 07:51 AM   #3
EliteDistance
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Its definitely at TDC and the timing marks are in place. Any other suggestions?
EliteDistance is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2010, 12:24 PM   #4
danielsatur
AF Enthusiast
 
Join Date: Mar 2008
Location: garner, North Carolina
Posts: 3,579
Thanks: 86
Thanked 100 Times in 100 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Check for spark on each cylinder.
danielsatur is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2010, 10:00 AM   #5
EliteDistance
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Had no spark, checked coil and it was good. Starter is turning. Ignition Module Control primary coil failed test although secondary coil passed, this is true on my coil, as well as three brand new coils from 2 other parts stores, which leads me to believe that the primary coil resistence isn't stored within the coil.

Last edited by EliteDistance; 02-10-2010 at 05:25 PM.
EliteDistance is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2010, 05:19 PM   #6
danielsatur
AF Enthusiast
 
Join Date: Mar 2008
Location: garner, North Carolina
Posts: 3,579
Thanks: 86
Thanked 100 Times in 100 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Check the engine ground wire, that was taken off during the head job.
danielsatur is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2010, 11:28 PM   #7
EliteDistance
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

The engine ground wire is actually connected to the thermostat housing and its connected to the block of the engine. Does this car have a seperate power transistor aside from the ignition coil?

Last edited by EliteDistance; 02-10-2010 at 04:07 PM.
EliteDistance is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2010, 07:11 AM   #8
danielsatur
AF Enthusiast
 
Join Date: Mar 2008
Location: garner, North Carolina
Posts: 3,579
Thanks: 86
Thanked 100 Times in 100 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Need to check connections + fuse's to the ignition amplifier, and ignition control unit.
There's also a ballast resistor for the coils, and a ignition capacitor that needs tobe checked.
danielsatur is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2010, 09:46 AM   #9
EliteDistance
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Would the ballast resistor be the Ignition Module Control Unit? The fuses and fuse links that I've checked are all good, unless there is a hidden fuse box I haven't located yet.

I got one trouble code, without understanding they would flash three times before going into another sequence of flashes. Have to run the diagnostic once again and make sure only one code was presented.

Last edited by EliteDistance; 02-10-2010 at 05:26 PM. Reason: Ran Self Diagnostic
EliteDistance is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 03:49 PM   #10
danielsatur
AF Enthusiast
 
Join Date: Mar 2008
Location: garner, North Carolina
Posts: 3,579
Thanks: 86
Thanked 100 Times in 100 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Check both the crankshaft + camshaft sensors.
Doe's this car have a camshaft sensor? it would of been disconnected during the Head job.
danielsatur is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 04:57 PM   #11
EliteDistance
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

The camshaft sensor is inside the distributor. The crankshaft sensor ohm'd out fine.

The trouble code is actually P0505 and it means there is no problem detected.

Have to check volts at all the different ignition parts locations I guess.
EliteDistance is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2010, 09:08 PM   #12
EliteDistance
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

Ignition resistor is in. Still nothing.

Last edited by EliteDistance; 02-11-2010 at 04:30 PM.
EliteDistance is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2010, 03:36 PM   #13
EliteDistance
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Lightbulb Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

I have 4 sparks. Its firing yet not enough to start.
EliteDistance is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2010, 12:59 PM   #14
MattG07
AF Newbie
 
Join Date: May 2010
Location: Milwaukee, Wisconsin
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

i am having the same problem with a 97 altima GXE. i think i've tried everything i kno. the only thing left i can think of is to reset the injector timing by disconnecting the negative terminal for a good 24 hrs from what i've researched. ny other suggestions please let me kno. i think its the injectors because when i take off the fuel pump relay the car tries to crank over fine. but when i put the relay back on the car keeps jerkin on me and still wont turn over
MattG07 is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2010, 08:53 PM   #15
EliteDistance
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2010
Location: Akron
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 96 Altima : Trouble Starting After Head Gasket Replacement

I guess I will try that...went out today and tried to turn the vehicle over and had the same results. Only thing is, when I changed the head gasket the battery was disconnected for days so this would have reset the ignition like your talking, I would assume.
EliteDistance is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
altima, gasket, head, repair, starting
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Nissan > Altima

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:11 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts