Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-18-2007, 11:01 PM   #1
The Fast Forester
AF Newbie
 
The Fast Forester's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Broomfield, Colorado
Posts: 84
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
'01 1500 Kills When Shifting Into Gear

2001, Ram 1500SLT, 5.9L. This has been going on for some time, and only sporadically. When I start up and shift into gear it dies every now and then. Any ideas what might be causing this? Related to the IAC valve I need to replace? Thanks for any info!
The Fast Forester is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2007, 05:34 PM   #2
pallaso
AF Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Location: Irving, Texas
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '01 1500 Kills When Shifting Into Gear

Quote:
Originally Posted by The Fast Forester
2001, Ram 1500SLT, 5.9L. This has been going on for some time, and only sporadically. When I start up and shift into gear it dies every now and then. Any ideas what might be causing this? Related to the IAC valve I need to replace? Thanks for any info!
Mine did the same one day I got off of work, but the reason for that was the battery had no juice,I thought but what it was is that I had my amp relay wire crossed do you have an amp or anything using extra power? Might want to check that.
pallaso is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2007, 09:55 PM   #3
The Fast Forester
AF Newbie
Thread starter
 
The Fast Forester's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Broomfield, Colorado
Posts: 84
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '01 1500 Kills When Shifting Into Gear

No amp, and nothing that would draw extra power to my knowledge. It has done it both warmed up and cold, I'll throw it into reverse and it dies. Maybe 5-10% of my starts, not much, but I wonder if it may be something that's going to get worse?
The Fast Forester is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2007, 12:34 AM   #4
mikmic2
AF Newbie
 
Join Date: Jun 2005
Location: Chippewa Falls, Wisconsin
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '01 1500 Kills When Shifting Into Gear

Might try throwing a different battery in it, if you have another good one lying around. When the battery gets low, or failing, in some dodges it will kill.
mikmic2 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2007, 10:42 PM   #5
The Fast Forester
AF Newbie
Thread starter
 
The Fast Forester's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Broomfield, Colorado
Posts: 84
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '01 1500 Kills When Shifting Into Gear

Thanks for the info, I'll keep my eye on the battery. It's one with the "green eye" and looks fine to me. This stalling has been going on for over a year now as well, would have thought if it was a dying battery it would have gone by now?
The Fast Forester is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2007, 06:45 AM   #6
mikmic2
AF Newbie
 
Join Date: Jun 2005
Location: Chippewa Falls, Wisconsin
Posts: 62
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '01 1500 Kills When Shifting Into Gear

Could try removing the Iac, and cleaning the plunger, and dumping some seafoam through the throttle body. You can also shoot it through the pcv valve hose in the intake. It will throw some smoke, but it will also smooth out the idle, if it is related to carbon build up.

When you take out the IAC, make sure you clean the throttle body hole where the IAC goes. Could be that the IAC or port is clogged up.

Good Luck
mikmic2 is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2007, 09:37 PM   #7
The Fast Forester
AF Newbie
Thread starter
 
The Fast Forester's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Broomfield, Colorado
Posts: 84
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: '01 1500 Kills When Shifting Into Gear

I have diagnosed an idling issue I've been having for a while now to the IAC, so maybe all this is related. I'm scheduled to have a throttle body cleaning this week, if that doesn't solve the issues I'll replace the IAC. Thanks for all the help.
The Fast Forester is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:36 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts