Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Oldsmobile Classics
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 05-17-2013, 12:13 PM   #1
Ssfox
AF Newbie
 
Join Date: May 2013
Location: Vancouver
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
1979 olds regency won't start once warm

This vehicle starts perfectly when cold. After driving and reaching running temperature the car will not start once shut off. It starts again perfectly after 1.5 hours of cooling off. All that is heard is a low groan as if the battery is almost dead. No starter click ,just a slow attempt to turn over and then nothing. Have replaced battery, starter, alternator and rewired the ground to no avail.the heat shield to protect the starter from the manifold heat is still in place. Any ideas?
Ssfox is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2013, 10:59 PM   #2
MagicRat
Nothing scares me anymore
 
MagicRat's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: City of Light
Posts: 10,697
Thanks: 12
Thanked 77 Times in 72 Posts
Re: 1979 olds regency won't start once warm

You have covered the obvious points, so you have to try some more farfetched things.

The positive cable to the starter may be undersized or corroded.

The ignition timing may be advanced too far.

Finally, I have an Olds 455 which had the same issue. It turned out the mechanical advance mechanism in the distributor was rusty/sticky and sticking in the "advanced" position when I switched the engine off.

When hot, it stuck as "advanced" and make for hard starting, but after some time and cooling down, the arms slowly retracted and retarded the ignition timing, allowing for normal starting.

Make sure the mechanism if moving freely and the springs are in place, in the mechanism.
MagicRat is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to MagicRat For This Useful Post:
Ssfox (05-18-2013)
Old 05-18-2013, 02:00 AM   #3
Ssfox
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: May 2013
Location: Vancouver
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 1979 olds regency won't start once warm

Quote:
Originally Posted by MagicRat View Post
You have covered the obvious points, so you have to try some more farfetched things.

The positive cable to the starter may be undersized or corroded.

The ignition timing may be advanced too far.

Finally, I have an Olds 455 which had the same issue. It turned out the mechanical advance mechanism in the distributor was rusty/sticky and sticking in the "advanced" position when I switched the engine off.

When hot, it stuck as "advanced" and make for hard starting, but after some time and cooling down, the arms slowly retracted and retarded the ignition timing, allowing for normal starting.

Make sure the mechanism if moving freely and the springs are in place, in the mechanism.
Many thanks for taking te time to make your suggestions. This has plagued me for years and no mechanic wants to take the time to discover the cause of the problem. Finally, I located an instructor at a local government sponsored school who is willing to try. I will forward your message to Jim's.

Thx a bunch! Ssfox
Ssfox is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2013, 07:40 PM   #4
Ssfox
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: May 2013
Location: Vancouver
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 1979 olds regency won't start once warm

Any sources for rubber weatherstripping (TRUNK) for my 1979 OLDS 98 Regency?
Ssfox is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2013, 09:52 AM   #5
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,507
Thanks: 13
Thanked 315 Times in 309 Posts
Re: 1979 olds regency won't start once warm

Try Steele rubber products. Fusick specialty in Conn.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2013, 10:31 AM   #6
Ssfox
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: May 2013
Location: Vancouver
Posts: 4
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 1979 olds regency won't start once warm

Thanks for your info!
Ssfox is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Oldsmobile Classics

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:48 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts