Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 08-02-2005, 09:40 AM   #1
jpwheeler
AF Newbie
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wayland, Michigan
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1998 Ram 1500 5.9L Slow Start

Last couple of days, I've noticed when I go to start my truck it takes about 5-8 seconds for the engine to finally start. It use to just start right up, It doesn't turn over slowly, it cranks at the normal speed, so i doubt battery or connection is the issue here. If anyone gots any advice on this, it be helpful. Not sure exactly where to start with this. Thanks
jpwheeler is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2005, 10:21 PM   #2
sharter
AF Regular
 
Join Date: May 2005
Location: Greenwood, South Carolina
Posts: 55
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 1998 Ram 1500 5.9L Slow Start

It sounds as if the ignition system is giving trouble. Coil maybe or the rotor. Or maybe the distributor cap. I would have it checked.
sharter is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2005, 12:02 PM   #3
1998Ramtuff
AF Newbie
 
1998Ramtuff's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Pearland, Texas
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 1998 Ram 1500 5.9L Slow Start

Quote:
Originally Posted by jpwheeler
Last couple of days, I've noticed when I go to start my truck it takes about 5-8 seconds for the engine to finally start. It use to just start right up, It doesn't turn over slowly, it cranks at the normal speed, so i doubt battery or connection is the issue here. If anyone gots any advice on this, it be helpful. Not sure exactly where to start with this. Thanks
I hope you don't have what I am still fighting. My 1998 Ram 1500 5.2 does the same thing. Hard to start, cranks fine just takes longer to get the thing running. I also have an intermettent "Check Engine" light from time to time which is the P0300 ( Multiple missfire code). Here is a list of what I have had changed to date:

1. Cap, Rotor, Spark plug wires, spark plugs.
2. Ignition coil
3. Camshaft sensor
4. 2 ea fuel injectors (#4 and #8 cylinders)
5. Dealer changed the intake manifold gasket
6. Catylitic Converter
7. 2 ea O2 sensors
8. Complete fuel injector system flushing and cleaning
9. Gas Cap
10. ?
1998Ramtuff is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2005, 12:30 PM   #4
HansonHVAC
AF Newbie
 
Join Date: May 2005
Location: Pine Island, Minnesota
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to HansonHVAC
Re: 1998 Ram 1500 5.9L Slow Start

My father in law had the same problem it was his fuel filter.
HansonHVAC is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2005, 01:50 PM   #5
jpwheeler
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wayland, Michigan
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for you help you guys, I have an idea its the ignition, I've tried the 15 second on wait for your fuel pump to repressurize and same thing, so my hope its the small ignition components, I'll post back with the results! Thanks fellas
jpwheeler is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Ram Pickup | Ram SRT10

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:54 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts