Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Ford > Mustang > Mustang Talk
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-28-2003, 04:05 PM   #1
my90horsy
AF Newbie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry help me help me help me please fuel pump help

I just bought a high flow bbk fuel pump and installed it in my 1990 gt rag top because I came out to my garage one morning and the pump didnít turn on at all. I replaced the pump and I now have the same issue. I have replaced the relay under my driver seat and still have the same issue. If I run 12 volts straight to the pump it shoots gas out like a rocket. My question to you all is this... Can I run a remote 12 volt straight to the in tank fuel pump by-passing the relay and the safety shutoff in the trunk instead of taking hours upon hours to trouble shoot whatís actually wrong with it? I would use a remote 12v of course so when I turn the key my pump kicks on. Has anyone done this or does anyone have any other ideals on how to troubleshoot this?
my90horsy is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2003, 07:42 PM   #2
my90horsy
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry fuel pump reply

Ok I just ran twelve volts to the pump from inside the trunk access hole. I could hear the pump spinning so I walked up front and tried to start the car but it just cranked and cranked and cranked no starting at all what the hell please advise
my90horsy is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2003, 08:17 PM   #3
HiFlow5 0
Stanger
 
HiFlow5 0's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Hampden, Massachusetts
Posts: 3,171
Thanks: 1
Thanked 10 Times in 8 Posts
Send a message via AIM to HiFlow5 0
Re: fuel pump reply

Could be the TFI module on the distributor.
__________________
[size=1]-1950 Ford Custom, flathead V8
-2013 Ford Flex
-1999 Ford F150

HiFlow5 0 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2003, 08:50 AM   #4
my90horsy
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
What about the brain in the passenger kickpanel

What about the brain in the passenger kickpanel does this control if fuel is shot through the fuel injectors and does anyone know about the relay it looks like there are four wires one wire is constent hot one wire is pink with a black tracer and goes straight to the fuel pump one wire is supposed to be a remote of the ignition and one wire is supposed to go to the brain in the kickpanel?? Could my brain be bad and could it be turning off my fuel pump??? Please help
my90horsy is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2003, 09:26 AM   #5
HiFlow5 0
Stanger
 
HiFlow5 0's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Hampden, Massachusetts
Posts: 3,171
Thanks: 1
Thanked 10 Times in 8 Posts
Send a message via AIM to HiFlow5 0
Re: What about the brain in the passenger kickpanel

I doubt your computer is bad. Are you sure you got a good relay for the fuel pump? So when you go to crank the car over you don't here the fuel pump priming? Is this correct?
__________________
[size=1]-1950 Ford Custom, flathead V8
-2013 Ford Flex
-1999 Ford F150

HiFlow5 0 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2003, 12:10 PM   #6
my90horsy
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No noise from the fuel pump

Yeah you dont get a noise from the fuel pump unless you put twelve volts directily to it. I just got of the phone with a ford mechanic and he told me the last thing to check is to find the wire that goes from the relay to the ecm computer in your passenger kick panel and put a test light on it and then crank the car, He said the twelve volt tester should light up because the brain sends a pulse to the pump to kick the 12 volts on to prime it. He siad if I didnt get the test light to come on then I have a bad ecm computer. He also said that running 12 volts straight to the pump and then trying to start the car should have worked if my ecm is good so he pretty sure that my ecm was bad. I am going to go home for lunch in an hour or so and try it. If I cant get the 12 volt tester to light up on that wire from the relay to the brain when cranking the car I'm gonna call ford and order a new brain. I did however ask him about the TFI module on the distributer and he told me that my problem is with the brain or the relay but more than likely I have a brain that has gone bad. I'll give you an update after lunch. Do you have any other ideals??
my90horsy is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2003, 01:09 PM   #7
HiFlow5 0
Stanger
 
HiFlow5 0's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Hampden, Massachusetts
Posts: 3,171
Thanks: 1
Thanked 10 Times in 8 Posts
Send a message via AIM to HiFlow5 0
Re: No noise from the fuel pump

Yeah keep us posted.
__________________
[size=1]-1950 Ford Custom, flathead V8
-2013 Ford Flex
-1999 Ford F150

HiFlow5 0 is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2003, 01:57 PM   #8
my90horsy
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry fuel pump problems

OK fellows got the new brain from Ford cost 250.00 plugged it in and no change same stuff I turn the key and no pump comes on. I'm about ready to eat a bullit on this one. I am however to short the 12v wire that plugs into the relay with the red wire with a black tacer that plugs into the relay and the pump will start to pime and then turns off and I can feel the relay in my have working. Does anyone have any ideal what my issue is? Is there any other componenet that I am missing to check out? I have replaced the brain the relay and put in a new fuel pump. What the hell is left. Are there more relays to replace or something else I have over looked???
my90horsy is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2003, 03:44 PM   #9
SkylineUSA
AF Fanatic
 
SkylineUSA's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: London, Arizona
Posts: 4,895
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to SkylineUSA
Are you getting gas to your injectors? If so, then its a spark problem.

Put it this way, I have had problem starting my LX. I would try to start it, for about 3-4 min, then I would smell gas. Are you smelling gas when you are trying to start your car?
__________________

R32 GTR w/351w .020 forged, 8.9:1, PTK T76, Turbosmart 40 BC & 45 WG, Tial 40 BV, AFR 205s 310/245, 228/228 550/550 114 Hydro, 1.7rr, Isky RLs, 4" HKS exhaust, ARC 30x16x4 IC, 8 point cage, C2 gauges, 2 step, C4 3200 stall w/ R Manual & Hurst Ratchet shifter, 17" Panasport G7s, CSU 750 & bonnet, Vic Jr intake, 3.63 gears, Corbeau Carrera seats, Custom wide body, Bomex side skirts and rear 1/4 caps, Tommy Kaira bumper.
SkylineUSA is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2003, 03:51 PM   #10
my90horsy
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I'm getting gas to the injectors when I short the wires and it primes because I have purged the relief valve and gas shoots out. I am also getting spark I have pulled the boots and checked for spark so I know that spark is good. The only thing I have to go on know is that when you turn the key to the ignition the pump will nor turn on but if you short the wire leads in the relay you can get the pump to prime and turn on all the time if you short the correct wires.
my90horsy is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2003, 04:02 PM   #11
SkylineUSA
AF Fanatic
 
SkylineUSA's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: London, Arizona
Posts: 4,895
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to SkylineUSA
I am at a loss on this one.

Standard or Auto?

Have you done anything else to the car besides the Fuel pump change?

The car was running fine, until you changed the pump, right?
__________________

R32 GTR w/351w .020 forged, 8.9:1, PTK T76, Turbosmart 40 BC & 45 WG, Tial 40 BV, AFR 205s 310/245, 228/228 550/550 114 Hydro, 1.7rr, Isky RLs, 4" HKS exhaust, ARC 30x16x4 IC, 8 point cage, C2 gauges, 2 step, C4 3200 stall w/ R Manual & Hurst Ratchet shifter, 17" Panasport G7s, CSU 750 & bonnet, Vic Jr intake, 3.63 gears, Corbeau Carrera seats, Custom wide body, Bomex side skirts and rear 1/4 caps, Tommy Kaira bumper.
SkylineUSA is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2003, 04:07 PM   #12
SkylineUSA
AF Fanatic
 
SkylineUSA's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: London, Arizona
Posts: 4,895
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Send a message via AIM to SkylineUSA
Have you checked all your fuses? I have had the same problem when a fuse had blown. Just a thought.
__________________

R32 GTR w/351w .020 forged, 8.9:1, PTK T76, Turbosmart 40 BC & 45 WG, Tial 40 BV, AFR 205s 310/245, 228/228 550/550 114 Hydro, 1.7rr, Isky RLs, 4" HKS exhaust, ARC 30x16x4 IC, 8 point cage, C2 gauges, 2 step, C4 3200 stall w/ R Manual & Hurst Ratchet shifter, 17" Panasport G7s, CSU 750 & bonnet, Vic Jr intake, 3.63 gears, Corbeau Carrera seats, Custom wide body, Bomex side skirts and rear 1/4 caps, Tommy Kaira bumper.
SkylineUSA is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2003, 04:13 PM   #13
my90horsy
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I checked all the fueses under my dash is there another fuse box someplace on the car. in my Chiltons manual it only showed one. My car a 1990 GT Convertable????
my90horsy is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2003, 04:16 PM   #14
my90horsy
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
yeah car was running fine and then one morning came out to start it and the fuel pump would not come on. I have since replaced the fuel pump relay under the seat installed a new BBK fuel pump and have replaced the computer in the car also. I can jumper wires on the fuel pump relay under the front seat and get the pump to prime and come on. doing this should rule out any wiring and the inertia switch in the trunk but when you turn the ignition still no pump. any ideals?????
my90horsy is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2003, 03:03 PM   #15
litlmustangmoody
AF Newbie
 
Join Date: Dec 2003
Location: Morristown, Tennessee
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: help me help me help me please fuel pump help

Have you found the problem yet? if so then this is no use to you but I had the same problem their is a relay under the hood that also contols the fuel pump inderectly and in the kick panel where the computer their is a relay as a matter of fact I replaced the fuel pump in mine 2 times before i found what it was. the relay in the kick panel i believe controls the air compressor on the car and it also effects the fuel pump my pump started that crap and the one in the kick panel was my culprit hope this helps
litlmustangmoody is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD

Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Ford > Mustang > Mustang Talk

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:24 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts