Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Caravan | Voyager
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-10-2012, 12:23 AM   #1
dieterschmied
AF Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Location: cinti, Ohio
Posts: 20
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
2000 voyager, V-6 no spark, code P0340 error

This is the same problem that I posted earlier but since then, I bought a scanner to get more information. There is no spark and there is power to the coil pack but it seems there is no intermittent cycling to cause the coil to sent current to the sparking plugs. I moved the relays around in case one was defective and causing the AutoShutDown not to allow current to flow.

I changed the Crankshaft Position Sensor but it did no good probably because there appears that no signal is being sent to the coil.

I connected a OBD scanner and got a P0340 error. It indicates a camshaft position sensor A-Bank 1 circuit malfunction. Can anyone explain what that means? I would appreciate an answer from someone that has experience with this fault.
dieterschmied is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2012, 03:44 PM   #2
jamesslcx
AF Enthusiast
 
Join Date: Feb 2011
Location: bethpage, Tennessee
Posts: 595
Thanks: 50
Thanked 49 Times in 49 Posts
Re: 2000 voyager, V-6 no spark, code P0340 error

Dieterschmied, camshaft position sensor may need replacing if you haven't already but some detective work is in order. What engine? Have you checked grounds and all wiring and connections? Checked ASD relay? Possibly PCM problems. Check all this as well as the coil, with a multimeter.
jamesslcx is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2012, 11:14 PM   #3
dieterschmied
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Nov 2010
Location: cinti, Ohio
Posts: 20
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2000 voyager, V-6 no spark, code P0340 error

My present problem seems to be that I cannot find a camshaft position sensor on this engine. It it is in the distributor. I don't see it.
The engine is a 3.0L.
I have moved the relays around and they seem to be working. The coil appears to be good; I am not getting a signal at coil connection that is suppose to intermittently ground the coil from the controller.

AT least three suppliers offer no cam position sensor for this engine. The fault seem to lie in that area but if there is none, I am at a loss.

The crankcase sensor was replaced even though I did not think it was bad.

Would the camshaft sensor keep the engine from starting as is the case for the crankshaft sensor?
dieterschmied is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 02:56 PM   #4
jamesslcx
AF Enthusiast
 
Join Date: Feb 2011
Location: bethpage, Tennessee
Posts: 595
Thanks: 50
Thanked 49 Times in 49 Posts
Re: 2000 voyager, V-6 no spark, code P0340 error

From what I have read, yes the camshaft position sensor would keep your van from starting and I have read it is in the distributor on the 3.0 Mitsu. engine although I looked it up on Stockwise Auto . com and it looks different maybe their picture was inaccurate. Everyone advises to always check the wiring and connections before replacement, also they said it could be a computer (PCM) problem as well. Near as I can tell the sensor should be under the rotor also type in 2000 plymouth voyager 3.0 camshaft position sensor and see what comes up. Hope this helps
jamesslcx is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 08:46 PM   #5
RIP
AF -Advisor
 
RIP's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: San Diego, California
Posts: 3,858
Thanks: 7
Thanked 89 Times in 89 Posts
Re: 2000 voyager, V-6 no spark, code P0340 error

The cam sensor is in your distributor. Look for a 3 wire connector that supplies power, ground, signal. Pin one should have an orange wire, 2- black/lt blue, 3- tan/yellow. You have to change the distributor to change the sensor.

http://www.obd-codes.com/p0340
.
.
__________________
**We took the time to answer your post. Please give us some time and post the fix. It will help hundreds.
**Follow prescribed safety practices before attempting any procedures. Doubts? Consult a maintenance manual.


07 Fusion / 06 RAV4 / 06 Accord / 96 Gr Caravan
RIP is offline   Reply With Quote
 
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
p0340 error code but no driving problems spencersnygg Escort 3 12-17-2009 07:36 PM
P0340 Error Code Scott65 Problem Diagnosis 1 04-09-2008 09:13 PM
2000 Voyager - 3.3L Trouble Code myrutvegas Caravan | Voyager 1 06-19-2007 01:02 AM
98 ford escort zx2 code P0340 cam shaft position sensor danadane41 Sable 1 12-04-2005 07:01 PM
Code P0340 Cammshaft Position sensor circuit malfunction sierraaa Mirage 1 09-24-2004 04:19 AM

Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
2000, 3.0liter, code, p0340, voyager
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Dodge > Caravan | Voyager

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:01 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts