Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Camaro | Firebird > Camaro Discussions
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-19-2019, 07:19 PM   #1
96CamaroSS
AF Regular
 
96CamaroSS's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Cody, Wyoming
Posts: 271
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
96 Camaro SS Cranks but won't start

Hello guys/ gals,

My brother just decided to get his 96 SS out of a 8 year slumber (yes I know 8 years without starting it I even gave him crap about it). The car only has 16K on it and we can not get it to start. There is strong spark coming from the coil but if I take the #1 plug wire off it will fire once in a while and it's weak. Car will not start with starting fluid. So far we have checked the ICM, Coil (tried ones from a running car) and changed the Optispark with a new one (old one looked fine). Also swapped out the PCM from another running car. We still can not get spark. This is day #3 on this car and I'm out of ideas. Anyone shed some light on my problem?
__________________
- - - - - - -
96CamaroSS is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2019, 11:17 PM   #2
Tech II
AF Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Location: Worcester, Massachusetts
Posts: 4,985
Thanks: 62
Thanked 614 Times in 606 Posts
Re: 96 Camaro SS Cranks but won't start

Well, the fact that you are getting a strong spark out of the coil means:

1. coil module is ok

2. getting a signal from the optispark to the PCM

3. you are getting a control signal to the coil module from the PCM......

So, exactly where are you checking the spark? Right out of the coil end, or out of the end of the wire that is going to the distributor?

When you changed the optispark, did you reuse the cap, or use the one that came with the new optispark? What about the rotor? Reused or new?

Are you absolutely sure it was installed correctly?

If a new cap and rotor was installed, and the distributor was installed correctly, I would be leaning towards ignition wires......

I hated Optispark.....at 100K, that was tuneup time, if it even lasted that long.....someone comes in for a tuneup with his Firebird, and you better have a pillow to throw under his head when he passes out after you tell him how much it will cost.......cap, rotor, plugs, wires, w/p, coolant, air and fuel filters, pcv(?)......then there is the labor time for those plugs.......the labor time for those wires.....we always RECOMMENDED w/p replacement if it was never replaced.....last thing you want is coolant coming out of that weep hole in the pump and taking out your Optispark.......
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2019, 06:12 PM   #3
96CamaroSS
AF Regular
Thread starter
 
96CamaroSS's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Cody, Wyoming
Posts: 271
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Re: 96 Camaro SS Cranks but won't start

We are checking for spark at the plug wire on #1 cyl. This is about my 5th optispark I've done so I know its installed correctly and it is a complete new unit. (aftermarket) It's acting the same way before I changed the optispark out.
__________________
- - - - - - -
96CamaroSS is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2019, 07:43 PM   #4
Blue Bowtie
Registered Offender
 
Blue Bowtie's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Rural
Posts: 5,930
Thanks: 3
Thanked 237 Times in 233 Posts
Re: 96 Camaro SS Cranks but won't start

Obviously, you installed a new coil wire, right? And other ignition wires? I know they're a real hassle to get at in the factory looms hugging the block, but you could temporarily route them randomly to test fire it.
__________________
Permanent seat assignment on the Group W bench...
Automotive Forums Survival Guide
Blue Bowtie is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2019, 11:21 PM   #5
Tech II
AF Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Location: Worcester, Massachusetts
Posts: 4,985
Thanks: 62
Thanked 614 Times in 606 Posts
Re: 96 Camaro SS Cranks but won't start

What I meant was, you said you had a strong spark from the coil....was this strong spark noticed right out of the coil with a test wire and spark tester, or was the strong spark coming from the spark tester installed at the end of the wire that goes into the distributor? This is the first place you should be checking for spark.....

If you have a strong spark out of the coil, and a weak one from one of the ignition wires, then it's either the cap, rotor or wires.....you say it's a new cap and rotor, and installed correctly, so that leads me to the ignition wires....

Like Blue suggests, get a good test wire and attach it to the distributor at #1, and attach your spark tester to the end of it to see if you have a strong spark(should be the same as out of the coil).....
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2019, 05:21 PM   #6
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,533
Thanks: 13
Thanked 320 Times in 314 Posts
Re: 96 Camaro SS Cranks but won't start

Nice sharp blue spark, not lazy orange. Lol
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Camaro | Firebird > Camaro Discussions

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:36 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts