Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Nissan > Older Pickups
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 04-24-2009, 01:07 PM   #1
MSW78
AF Newbie
 
Join Date: Apr 2009
Location: Savannah, Georgia
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
87 2WD Pick Up - Two Decades of Starting Problems

My folks gave me their 1987 Nissan 2WD pick up (Z24i engine) several years ago and ever since I've moved to the south (2005), it's been having trouble starting during the hot and humid months. It's pretty much a given that the truck won't restart if I've driven it and let it sit for a few minutes. This rarely happens during the cool winter months (but has happened during the rain). This has been happening on and off (albeit much more rarely) since the early 90s. We've owned the truck since it was brand new, keep exhaustive records on nearly everything done (its ridiculous how many notes we've got, right down to how much gas we've put in the tank and how much its cost us over the years).

Every time I take the truck in to mechanics to look over the problem, they either respond with dumbfounded looks (translation: "I dunno") or think they've found the solution and replace things. My dad and I have also replaced a few parts when we thought we had it figured out. Inevitably, however, the truck stops starting reliably within a month or three (longer if the weather's cool). Typically, when the vehicle doesn't start, I can hear the fuel pump running, but nothing else.

Here's what's been replaced: battery; alternator; fuel pump, ignition switch, clutch interlock switch, every pertinent fuse, spark plugs & cables, and distributor cap. The mechanics always say the starter is just fine.

Any ideas would be appreciated.
MSW78 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2009, 01:32 PM   #2
MSW78
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Apr 2009
Location: Savannah, Georgia
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 87 2WD Pick Up - Two Decades of Starting Problems

I forgot to mention that most of the time the truck start if jumped.
MSW78 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2009, 11:20 AM   #3
zanegrey
AF Regular
 
Join Date: Apr 2005
Location: northern, Kentucky
Posts: 184
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Re: 87 2WD Pick Up - Two Decades of Starting Problems

why did you not change the starter relay ???
__________________
zanegrey@gmail.com
zanegrey is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2009, 11:06 AM   #4
MSW78
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Apr 2009
Location: Savannah, Georgia
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 87 2WD Pick Up - Two Decades of Starting Problems

I forgot to mention that I did also replace the starter relay.
MSW78 is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2009, 09:52 PM   #5
Ferrari TR
Not A Hoarder!
 
Ferrari TR's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Englewood, Colorado
Posts: 2,239
Thanks: 0
Thanked 19 Times in 19 Posts
Send a message via AIM to Ferrari TR
Re: 87 2WD Pick Up - Two Decades of Starting Problems

There's a ground cable from the engine to the body that is often overlooked.
I'm guessing that when it doesn't work it doesn't crank at all. Connections at the negitive battery cable to the body can also be corroded.
This seems to be a common problem. If it's not in the parts than it has to be in the wiring that connects those parts.
__________________
SCCA 7, The lost Z
Contest entry thread: Mystery?
Beetle + Boxster = Bugster, P.T. Panel:click here Diablo Roadster: click here, & Porsche C2 Cab
Ferrari TR is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2009, 09:45 AM   #6
jcarr242
AF Newbie
 
Join Date: Nov 2009
Location: Lakeland, Florida
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 87 2WD Pick Up - Two Decades of Starting Problems

I had the same problem with my 86 I just bought. I took the starter out and had it tested at autozone. It tested good. After a few days of frustration, I replaced the starter anyway and It started right up. It still makes a clunking noise once in a while when trying to start it, (which is why I wanted to replace the starter anyway) but It has always started.
jcarr242 is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
87 nissan, nissan pick up, pick up, starting trouble, won't start
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Nissan > Older Pickups

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:45 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts