Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Monte Carlo
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-04-2017, 03:31 PM   #1
nhra78
AF Newbie
 
Join Date: Mar 2011
Location: Auburn, Michigan
Posts: 10
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
4T65E Not Shifting 2002 Monte

Vehicle is a 2002 Chevrolet Monte Carlo with 158K miles on the 3.4 liter. The car was given to me with known head gasket leak and possible transmission issues. I repaired the head gasket leak, now for the tranny. I take off in D and it has good acceleration with no slipping hesitation or surging it feels normal. It will never shift out of first gear even if I manually shift through the gears it stays in first. I went up to 4000-4500 rpm and no shift at that point if you let off the throttle and get back on it it acts like it is in neutral. Fluid is full not the best or worst I have seen as far as cleanliness but full.

I borrowed a Modis Edge from a buddy and I can see the solenoids 1 and 2 changing state on/off in the proper order to shift to 2nd and third but it never does.

There are no engine or transmission related codes.

I have spent hours searching and reading the net whenever I find a similar post it ends with no resolution.

My next plan of action is to pull the pan and see what I see.

Thanks.
nhra78 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2017, 05:42 PM   #2
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,533
Thanks: 13
Thanked 320 Times in 314 Posts
Re: 4T65E Not Shifting 2002 Monte

__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to maxwedge For This Useful Post:
nhra78 (10-10-2017)
Old 10-05-2017, 07:08 AM   #3
nhra78
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Auburn, Michigan
Posts: 10
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 4T65E Not Shifting 2002 Monte

Quote:
Originally Posted by maxwedge View Post
Thanks for the info. I don't think it is stuck in limp mode because it has too much low end acceleration. I checked the connectors and they look fine. The speedometer is working and I get a speed readout on the scanner. Solenoids appear to be functioning based on the Modis scanner. Though they show they are turning on and off I can't say for sure that they are changing state mechanically. Before I drop the pan I plan to get a PCM over the weekend from the slavage yard and give that a try.

Last edited by nhra78; 10-05-2017 at 07:19 AM. Reason: Unnecessary info
nhra78 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2017, 08:19 AM   #4
Blue Bowtie
Registered Offender
 
Blue Bowtie's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Rural
Posts: 5,931
Thanks: 3
Thanked 237 Times in 233 Posts
Re: 4T65E Not Shifting 2002 Monte

Aside from exchanging the PCM it might be helpful to test line pressure:

https://www.youtube.com/watch?v=CNjDiPFcKuU
__________________
Permanent seat assignment on the Group W bench...
Automotive Forums Survival Guide
Blue Bowtie is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Blue Bowtie For This Useful Post:
nhra78 (10-10-2017)
Old 10-13-2017, 11:08 AM   #5
nhra78
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Auburn, Michigan
Posts: 10
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 4T65E Not Shifting 2002 Monte

Quote:
Originally Posted by Blue Bowtie View Post
Aside from exchanging the PCM it might be helpful to test line pressure:

https://www.youtube.com/watch?v=CNjDiPFcKuU
Thanks for the link on checking the pressure.

The pressure was a little high in park around 110psi and when I pulled the connector to put it in the high pressure loop it looked fine around 260 psi.

I talked to a mechanic friend and described the problem to him and he thinks it is a mechanical problem.

I did change the PCM with 2 different ones. It had a slightly different reaction. I drove the car with the scanner hooked up, when solenoid 1 turned off to attempt to shift to second gear I could feel a small hiccup in acceleration. When solenoid 2 turned off to shift into 3rd it was like it shifted to neutral. The original PCM would accelerate until I let off the throttle.

At this point I am convinced that it is a mechanical issue. I got a salvage yard tranny with 53k miles on it for 300 bones so unfortunately I will not have a root cause for the condition.
nhra78 is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2017, 08:10 AM   #6
nhra78
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Mar 2011
Location: Auburn, Michigan
Posts: 10
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 4T65E Not Shifting 2002 Monte

Installed salvage yard transmission and the car is shifting fine, so the problem was internal to the transmission.
nhra78 is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Monte Carlo

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:31 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts