Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Alero
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-01-2009, 05:29 PM   #1
citisin
AF Newbie
 
Join Date: Jan 2009
Location: Halifax
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
1999 Alero Stalling

Hi - I have a 1999 Alero, The check engine light came on about 2 weeks ago. After I continued driving it started to stall when the RPM came below 1000.
Checking under the hood I found that disconnecting the PCV valve from the suction allowed the engine to idle ok. I replaced the PCV Valve started the car and it stalled. I am at a loss on what could be causing this Please Help!!! Thanks
citisin is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2009, 04:08 PM   #2
xeroinfinity
out saving the world
 
xeroinfinity's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Yourtown, Indiana
Posts: 10,698
Thanks: 8
Thanked 18 Times in 18 Posts
Re: 1999 Alero Stalling

Welcome to AF !!

What engine and how many miles on your Alero ?

You'll need to get the the car scanned to see why the check engine light is on. Once you have the trouble code its a lot easier to narrow your troubles down.

Typicaly when you're experiancing stalling, thier are several things that might be the cause;

The Idle air control vavle- IAC
Clogged fuel filter(and or contaminated fuel)
Something bad in the ignition system wires or components(coils/ignition control module-ICM)
Bad plugs/wires(v6), or a bad vacum leak.

Id start by getting the code then looking for vacum leaks. Thier should be a diagram under the hood for the vacum lines.
Its quiet possible you had a misfire and popped off a hose somewhere.

Hope that helps.
__________________
1999 Grand Am SS 3.4 OHV
xeroinfinity is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2009, 02:07 PM   #3
citisin
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jan 2009
Location: Halifax
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 1999 Alero Stalling

Hey - Thanks for the welcome and reply! It is a 3.4l V6. i replaced the plugs and wires about 10000km ago, the car it self however has over 340,000km. Still runs great and has been well looked after. I try doing most of the work myself but as you can see I don't no much in the engine department. I also replaced the fuel filter the same time as the plugs. She is always filled with shell gas, as personally I find it runs better. Im just having trouble understanding why it runs great with the PCV valve disconnected, and getting some one to pull the code here is not cheep. We just had it done on the girlfriends grand am gt and the guy charged $80, didn't tell me the price untill he was done.

Thanks
citisin is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Alero

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:50 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts