Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Cutlass Series > N-Body Problem Diagnosis
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-20-2011, 11:29 PM   #1
EricS20
AF Newbie
 
Join Date: Sep 2011
Location: spokane, Washington
Posts: 4
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
94 olds cutlass supreme Power but no start

Im getting power to my car but the engine wont turn over. I thought it was my starter, so i replaced it, had a buddy forget to ground it and it sparked a bit, then realized it and fixed it. I tested it before i put it in and it worked, the one i took out didnt. But after i replaced it the car still wont start. any suggestions? The car is a 94 olds cutless supreme 3.1L.

Im gonna take the new one out and test it again to make sure i didnt screw anything up, but im pretty sure it still works.
EricS20 is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2011, 11:35 PM   #2
Tony Silva
AF Regular
 
Tony Silva's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Chico, California
Posts: 234
Thanks: 5
Thanked 23 Times in 23 Posts
Re: 94 olds cutlass supreme Power but no start

Have a friend turn and hold the ignition key in the 'start' position while you use a test light on the small wire attatched to the starter solenoid...if the test light doesnt light up then the prob is not with the starter. Maybe with the ignition switch it's self is NOT sending power to the solenoid.

Much easier to check the wire than pull the starter again.
Tony Silva is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tony Silva For This Useful Post:
EricS20 (09-20-2011)
Old 09-20-2011, 11:37 PM   #3
Tony Silva
AF Regular
 
Tony Silva's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Chico, California
Posts: 234
Thanks: 5
Thanked 23 Times in 23 Posts
Re: 94 olds cutlass supreme Power but no start

Maybe the sparking messed up the (electrical) ignition switch.
Tony Silva is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tony Silva For This Useful Post:
EricS20 (09-20-2011)
Old 09-20-2011, 11:47 PM   #4
EricS20
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: spokane, Washington
Posts: 4
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 94 olds cutlass supreme Power but no start

sorry, whats a test light and how do i do it? and thank you for your help by the way.
EricS20 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2011, 12:04 AM   #5
Tony Silva
AF Regular
 
Tony Silva's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Chico, California
Posts: 234
Thanks: 5
Thanked 23 Times in 23 Posts
Re: 94 olds cutlass supreme Power but no start

A test light is an electrical tool used for seeing if a wire has electricity passing thru it. kinda looks like a screwdriver with a light bulb and a wire coming out of it. one end of the wire touches the negative post of the car battery and the 'screw driver' tip touches the wire that you are wanting to know if it is electrified...then the light bulb in the 'screw driver' will light up if it is good.
Tony Silva is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Tony Silva For This Useful Post:
EricS20 (09-21-2011)
Old 09-21-2011, 12:17 AM   #6
EricS20
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: spokane, Washington
Posts: 4
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 94 olds cutlass supreme Power but no start

thank you so much! that was a great explenation haha ill let you know how it goes. thanks again man!
EricS20 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2011, 10:07 AM   #7
Tech II
AF Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Location: Worcester, Massachusetts
Posts: 5,017
Thanks: 70
Thanked 617 Times in 609 Posts
Re: 94 olds cutlass supreme Power but no start

I thought it was my starter, so i replaced it, had a buddy forget to ground it and it sparked a bit, then realized it and fixed it.

Ha, ha, the only way you can forget to ground it, is to not attach it....

Are we talking the same language here? Does the engine crank over, but not start, OR, does the engine not crank at all?

If it doesn't crank at all, is the battery ok(need to test it)? Need to check the condition of the battery cables at the battery(check for corrosion).....if the battery and cables are ok, do as Tony suggested.....first take a test light, and attach it to the battery pos and neg terminals and look at the brightness of the light.....now leaving one end on the neg terminal of the battery, use the probe end and touch the connection of the purple wire to the "S" terminal of the starter solenoid.....have someone turn the key to the crank position....the light should be as bright as when connected across the battery....if it is, bad starter/solenoid...

If it doesn't light, does your ignition key have a black resistor pellet on it?

Also, check for power to all your fuses in the fuse panel, using a test light, with the key in the on position....
Tech II is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2011, 05:40 AM   #8
EricS20
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Sep 2011
Location: spokane, Washington
Posts: 4
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 94 olds cutlass supreme Power but no start

ya, he forgot to attatch it. Engine dosnt crank at all. battery is good, so are the fuses and cables. I checked them all.

Ya, ive got a vats key. I was thinking it could be a reader problem.
EricS20 is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2011, 06:18 PM   #9
Tech II
AF Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Location: Worcester, Massachusetts
Posts: 5,017
Thanks: 70
Thanked 617 Times in 609 Posts
Re: 94 olds cutlass supreme Power but no start

Did you do the test at the "S" terminal with the key in the crank position?

When you turn key to "on", not crank, does the SECURITY light go out after 3 seconds?
Tech II is offline   Reply With Quote
 
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cutlass Supreme - which power steering fluid serge_saati Cutlass Series 1 12-07-2009 07:15 AM
Possible Exhaust Back pressure on 96 Olds Cutlass Supreme chrisluna Cutlass Series 4 10-16-2009 05:01 PM
96 Olds Cutlass Supreme power window problem gzel9 Cutlass Series 1 10-05-2007 09:53 PM
1992 Olds Cutlass Supreme stalling but differently juggalette Cutlass Series 6 01-18-2006 02:40 AM
1996 Olds Cutlass Supreme sometimes it starts, sometimes it doesn't?? pretendingsanity Cutlass Series 5 08-25-2005 08:46 AM

Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
1994, oldsmobile, problem, starter, starting
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Cutlass Series > N-Body Problem Diagnosis

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:36 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts