Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Alero
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-29-2009, 12:04 AM   #1
summersdad
AF Newbie
 
Join Date: Jun 2009
Location: Bassett, Virgin Islands
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Exclamation 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

I have a 2000 Alero w/ 2.4 103,000 miles auto. I have been trying to fix a problem for about 3 months. It all started one night when i got stuck in my backyard in about a foot if mud. I thought i could drive it out, but when the wheels would spin and traction control would limit the rpms. after getting out the car would skip every now and then going up an incline at highway speeds in 4th gear (drive) then it would skip while idling. I could get it to run smooth if i hit the pedal and made it shift to 3rd. I drive this car daily and the problem has got worse slowly. Now its hard to crank and when it does there is a small amount of white smoke with strong gas smell while the motor spudders for about 10 secs. It will finally "clear" up and still misfire every few secs or just cut off. Gas mileage is terrible between 15-18mpg. The engine light and trac off light has only been on twice. Both times the code was for random misfire of multiple cylinders. I have put plugs, boots (wires), distributor, 2 fuel pressor regulator, seafoam, all octanes of gas, pulled injectors (looked ok a little dirty but still could be one) and I have ordered ignition control module. If anyone has any ideas what sensors or anything else it could be please let me know. Its getting hard to drive and even harder to sell. It has just started the white smoke and gas smell and i think its thats the pressure regulator, but the skipping and rough idle i have no idea. thanks in advance for any help!
summersdad is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2009, 07:21 PM   #2
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,663
Thanks: 16
Thanked 340 Times in 334 Posts
Re: 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

Welcome to AF, could be a bad injector, a full scan looking for misfire counts will pinpoint the cylinder. Make sure the oil is not fuel contaminated also.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2009, 10:46 AM   #3
summersdad
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Bassett, Virgin Islands
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

thanks for reply i have got a full scan done and different cylinders keep misfiring. so far at different times 1, 3 and 4 has misfired. could it be the map sensor causing this?
summersdad is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2009, 02:45 PM   #4
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,663
Thanks: 16
Thanked 340 Times in 334 Posts
Re: 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

Possible if it leaned the engine, try cleaning it. Low fuel pressure can cause this also.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2009, 08:44 PM   #5
undersc0re
AF Newbie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Winnipeg
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Re: 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

Check the fuel line for kinks under the car, also the coil pack housing could be leaking spark to ground, does it do this at all rpm? Does it do it when you just sit there and rev it, does it do it when the engine is under load, working hard at lower rpm?
undersc0re is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2009, 04:13 PM   #6
knucklescw
AF Newbie
 
Join Date: Sep 2005
Location: leadwood, Missouri
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

i also have a 2000 2.4 alero with 103,000 miles on it. the other night my car overheated. ended up being the upper radiator hose housing(made of plastic)! since then my car is doing the exact same thing. i changed plugs and one coil pack and two boots and still the same thing. i'm gonna buy the other coil pack and try that.
knucklescw is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2009, 08:45 PM   #7
knucklescw
AF Newbie
 
Join Date: Sep 2005
Location: leadwood, Missouri
Posts: 21
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

changed 2 coil packs,coil housing,4 new spark plug boots,4 new spark plugs and everything runs great now except for the blown head gasket.
knucklescw is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2009, 01:55 AM   #8
autocustomsdirect
AF Newbie
 
Join Date: Jul 2009
Location: Clarksville, Tennessee
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

I just fixed my 2000 Alero this past weekend for under $1. It had been shifting semi-hard, jerking, service engine light, low trac light, dying when I went up hills and dying around turns for over 6 months. After checking the codes at Autozone, I thought I needed a new MAP sensor. When I went to install it, I noticed the vacuum hose that runs to the sensor was cracking and almost falling apart. So I decided to just replace this first and try it out.

Less than a dollar later my car runs perfect again!

I am not sure if this has anything to do with your issue but if my hose was going bad, then more than likely it is happening to everyone else too and would be worth looking at!

Maybe with all the mud and a potentially cracked hose, you sucked something in that you didn't mean to?
autocustomsdirect is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2012, 09:23 PM   #9
automechcanic
AF Newbie
 
Join Date: Mar 2012
Location: wilkesboro, North Carolina
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: 2000 Alero 2.4-skips, jerks, dies, poor gas mileage

I have been working on a Alero(2000) with the same issues. Coil housing has been changed, but not the coil. I've tested the spark with tester and all 4 cylinders are getting spark. So i ruled out the ICM. I replaced the rubber hose in the front by the throttle body and still no change. Sometimes it idles great, other times it jumps and jerks from the misfires. Any help would be great.
automechcanic is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
alero, misfire, random, rough, skips
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Oldsmobile > Alero

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:33 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts