Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Impala | Impala SS
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 09-24-2016, 01:13 PM   #1
barossu19
AF Newbie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Pine River, Minnesota
Posts: 13
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
misfire, ignition, MAF sensor?

2005 Impala LS 3.8
115,000 miles

Yesterday after stopping at a store the car would not start for my wife. I told her to wait for a few minutes and try again,...no luck. Called AAA, an hour later he arrived and the car started and ran fine. No codes at this time.

This morning I started it and it idled normally for about 5 minutes then started misfiring and died. I started it again and it would run as long as I kept it at 2000rpm with intermittent misses. It finally shot the codes, p0350 and p1350. I bought the three new coils and installed but this did not solve the problem. I then suspected the ignition control module but was reluctant to buy another $150 part without knowing for sure, so I played around a bit. I discovered that when I unplug the MAF sensor the car runs perfectly fine and when I plug it back in it goes back to the same problem.

Can anyone enlighten me to what might be the true source of the problem?

Thank You!
barossu19 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2016, 02:16 PM   #2
maxwedge
A990 racer
 
Join Date: Mar 2002
Location: Chestertown, New York
Posts: 16,662
Thanks: 16
Thanked 340 Times in 334 Posts
Re: misfire, ignition, MAF sensor?

If you Google p0350 code there are several diagnostic trees available.
__________________
maxwedge is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2016, 06:33 PM   #3
j cAT
AF Fanatic
 
Join Date: Oct 2007
Location: EVERETT, Massachusetts
Posts: 10,848
Thanks: 6
Thanked 432 Times in 431 Posts
Re: misfire, ignition, MAF sensor?

when an engine does not start and you have spark and fuel disconnecting the MAF is a test to determine if the MAF is the problem.

maf has temp and air flow sensors these can cause no start.

some stores if the MAF does not fix it take it back.

another item is the ECT usually the connector to it gets damaged or the wiring then the PCM provides improper injector operation.

with the codes you have the ICM and coils are replaced as a set. bad coil can kill the ICM. ICM and coils work together.

why it runs good with MAF disconnected I don't understand . codes say ICM and coils. could be wiring to them. follow instructions on the ICM replacing .
j cAT is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 03:02 PM   #4
barossu19
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Sep 2004
Location: Pine River, Minnesota
Posts: 13
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: misfire, ignition, MAF sensor?

Problem Solved...I checked the voltage of the MAF. Before ignition it was 2.5v. I started it and the voltage stayed steady for a few seconds then started jumping all over the place...simultaneously the engine started spitting and sputtering. I installed a new MAF and it has been running perfectly for a week now.

In the end I think that I had a bad coil AND MAF at the same time but I was trying to diagnose the problem as one issue.
barossu19 is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2016, 05:32 PM   #5
j cAT
AF Fanatic
 
Join Date: Oct 2007
Location: EVERETT, Massachusetts
Posts: 10,848
Thanks: 6
Thanked 432 Times in 431 Posts
Re: misfire, ignition, MAF sensor?

Quote:
Originally Posted by barossu19 View Post
Problem Solved...I checked the voltage of the MAF. Before ignition it was 2.5v. I started it and the voltage stayed steady for a few seconds then started jumping all over the place...simultaneously the engine started spitting and sputtering. I installed a new MAF and it has been running perfectly for a week now.

In the end I think that I had a bad coil AND MAF at the same time but I was trying to diagnose the problem as one issue.
good you fixed it . with the 2 problems its a PITA ... you did the fix pretty good.

a bad coil as I said can mess up the ICM. the ICM can be tested call the auto parts stores like autozone or o'rielly...ICM can be intermittent on failures .. .
j cAT is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
coil, icm, maf, misfire
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Impala | Impala SS

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 03:01 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts