Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Blazer > Problem Diagnosis
Problem Diagnosis Got a problem you can't fix? Post here and one of our members will answer as soon as possible.
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01-11-2019, 03:44 PM   #1
mwaldrp
AF Newbie
 
Join Date: Mar 2006
Location: South Bend, Indiana
Posts: 60
Thanks: 15
Thanked 0 Times in 0 Posts
Charging System Light - '97 Jimmy

My '97 Jimmy (~180,000 miles) is showing the charging system light when the key is turned to the "on" position but not while the engine is running. The voltmeter on the dash reads 9-10 V at this time as well.

Once the engine is started (starts without difficulty) the dash voltmeter reads 14 V and I don't have any performance issues. (I have some other electrical gremlins but they are not recent developments and have not changed since this issue began.)

A few weeks ago we were out of town for about 10 days and I came back to a dead battery. I replaced the battery, drove to my in laws for the holidays and couldn't start the engine after stopping for gas. I got a jump, continued on my way and later replaced the alternator and battery cables.

The charging system light is still on when the key is turned to "on." It does not turn off after a few seconds like the other gauge lights.

I have pulled the new battery, new alternator and even the starter motor and had them checked at the parts store. All check out ok.

Should I worry about this? If so, where do I go next?

Thanks for your help.
mwaldrp is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2019, 02:46 AM   #2
brcidd
AF Enthusiast
 
brcidd's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: troy, Ohio
Posts: 2,217
Thanks: 2
Thanked 145 Times in 143 Posts
Re: Charging System Light - '97 Jimmy

What you are experiencing is known as a "bulb test" to be sure warning light bulbs are not burned out. perfectly normal....I would be worried if I did not see the light come on....
__________________
Automotive A/C Engineer with:
'99 IH 4700 Toy Hauler
(2) '95 GEO Prizms both maroon
'99 GMC Yukon
'95 Chev 3500, 454 Dually Crew Cab- 145k miles-
Wife's Camel trailer puller.
'94 Astro- 370k miles
'94 Firebird Formula- 5.7L 180k miles- gone-
'92 Chevy Lumina Van 3.8L 264k
'86 GMC S-15 - 2.8L 154k
'87 Buick Park Ave . 187k
'86 Buick Park Ave 3.8L 199k miles- gone
'77 Chevy Vega- 2.5L 175k miles gone but not forgotten
'68 Camaro 396 4 spd RS/SS -72k miles-
brcidd is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Blazer > Problem Diagnosis

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:13 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts