Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Ford > Econoline
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-03-2009, 10:50 AM   #1
Allen McCready
AF Newbie
 
Join Date: Nov 2004
Location: Bethel Park, Pennsylvania
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Weak brakes when cold

1991 Mark II (converted) Ford E-150 van with A/C, auto trans, and the smallest V8.

Though I seem to have a firm pedal without the engine running, usually when I start my van, the brakes are very weak and won't stop the van. After I apply the brakes several times while driving, the brakes get better and feel as though the pads are gripping the rotors.

I've replaced everything in the system at least once with standard parts from Advance Auto Parts and removed the antilock unit from the rear brakes' line.

I suspect the rotors or calipers or that the master cylinder is somehow now undersized. I've adjusted the rear drum brakes to a snug position, but the van still free wheels. I've bled the master cylinder as well as front and rear lines many times with the same bad results. The system doesn't appear to be losing any brake fluid.

I noticed that by design the rear flexible connector attaches to a hole in the rear axle, where apparently the brake fluid enters, for some reason I can't fathom. This makes me wonder if this could be the problem, because I have NOT replaced the rear axle.

Any advice or opinion will be appreciated.

Thanks.
Allen McCready is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2009, 06:47 PM   #2
rhandwor
AF Enthusiast
 
Join Date: Sep 2006
Location: Athens, Georgia
Posts: 4,662
Thanks: 0
Thanked 64 Times in 64 Posts
Re: Weak brakes when cold

rhandwor is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2009, 03:10 PM   #3
Davescort97
Escort guy
 
Join Date: Dec 2004
Location: Garfield, Arkansas
Posts: 2,486
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Re: Weak brakes when cold

Check for a vacuum leak to the power brake booster.
Davescort97 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2009, 12:05 PM   #4
Allen McCready
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Nov 2004
Location: Bethel Park, Pennsylvania
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Weak brakes when cold

Quote:
Originally Posted by rhandwor View Post
Thanks.

Unfortunately, I tried replacing the ABS unit, then I removed it entirely from the system with the same results. A bypass section of brake tube now sits where this unit sat.
Allen McCready is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2009, 12:08 PM   #5
Allen McCready
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Nov 2004
Location: Bethel Park, Pennsylvania
Posts: 54
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Weak brakes when cold

Quote:
Originally Posted by Davescort97 View Post
Check for a vacuum leak to the power brake booster.
Thanks.

I can't find any obvious leak.

Any idea what the vacuum reading(s) should be? And where in the system to take them?
Allen McCready is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Tags
brakes, weak
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Ford > Econoline

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:49 PM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts