Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Kia > Spectra | Cerato | Forte | Mentor
Spectra | Cerato | Forte | Mentor Couple 4 and 5 door models.
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-15-2021, 01:40 PM   #1
madlee77
AF Newbie
 
Join Date: Dec 2021
Location: Salem, Oregon
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
No engine turn-over, despite new parts

I have a 2003 Kia Spectra that doesn't start. Right now, battery is charged, replaced the starter, and all fuses are good. Turning the key activates all accessories, such as window and radio operation, but when I try to start the car, the rest of the dash lights up, and there is not even an attempt at engine turn-over. Please advise.
madlee77 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2021, 03:21 PM   #2
Stealthee
Your worst nightmare
 
Stealthee's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Smithfield, Pennsylvania
Posts: 5,914
Thanks: 13
Thanked 223 Times in 218 Posts
Re: No engine turn-over, despite new parts

Could be something like neutral safety switch, especially since there isn't even a click.

Have you tried putting the vehicle in neutral and starting it? You could also (with help from someone inside holding the brake) try crossing over the starter relay to see if it cranks.
__________________
Stealthee is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2021, 03:30 PM   #3
madlee77
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Dec 2021
Location: Salem, Oregon
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: No engine turn-over, despite new parts

Putting it in neutral started it. But I don't understand why. Could you explain?
madlee77 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2021, 04:55 PM   #4
Stealthee
Your worst nightmare
 
Stealthee's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Smithfield, Pennsylvania
Posts: 5,914
Thanks: 13
Thanked 223 Times in 218 Posts
Re: No engine turn-over, despite new parts

It could be the vehicle isn't sensing its all the way in park. You could try "slamming" the shifter into park to see if it starts.
__________________
Stealthee is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD

Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Kia > Spectra | Cerato | Forte | Mentor

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:29 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts