Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Kia > Spectra | Cerato | Forte | Mentor
Spectra | Cerato | Forte | Mentor Couple 4 and 5 door models.
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-02-2018, 03:47 PM   #1
masapell
AF Regular
 
masapell's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Burleson, Texas
Posts: 257
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Fun with a timing belt!!!

I have been working on my son's 2008 Spectra and replaced the timing belt. I used a kit from Autozone that is a Dayco branded hose, tensioner pulley, idler pulley and water pump. When I took everything apart after setting all of the timing marks, I compared the factory stuff with the Dayco. The one thing that I noticed immediately was the play in the tensioner pulley on the Dayco vs. the Gates original. THere was what I would consider much more play than normal in the Dayco. But, I proceeded to put everything on it and get it all installed. I also changed all of the drive belts. After setting the initial tension with the arrow pointing in the window of of the tensioner housing, I proceeded to turn the engine two complete revolutions. The arrow was still in the window. After messing with it several more times, I torqued everything and put the car back together. After my son drove the car for a good 800 miles this past week and a half, he came home. I took the top cover off and noticed a good amount of debris from the side of the timing belt closest the engine. I could tell the belt had moved inward and was appearing to hit the back rim of the tensioner pulley. So, I proceeded to do the whole job again, but this time I put the old tensioner back on. When I got everything back together, I reset the tension on the original one and gave it four revolutions. It remained in the window. I started the car after reassembling everything and ran it for several minutes. When I shut it off, the arrow was still at the edge of the window. I then test drove the car for about 10 miles and various speeds up to 85 and went back home. I checked again and the arrow was below the window, which means to me the tension loosened somewhat. I checked the belt tension on the long side and it appears fine. I also checked the belt and it was close to the back edge of the tensioner lip, but did not appear to be touching.

Is there anything that I am missing, or could this be suspect parts with the new stuff that I bought? Thoughts and insight is greatly appreciated!!

Matt
__________________
2014 Ram 1500 Crew Cab
masapell is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Kia > Spectra | Cerato | Forte | Mentor

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:30 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts