Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online! 
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Nissan > Pathfinder | Terrano | QX4 | Xterra | Patrol | Safari | X-Trail
Pathfinder | Terrano | QX4 | Xterra | Patrol | Safari | X-Trail Nissans greatest 4WDs and SUVs
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-09-2016, 11:50 AM   #1
sassee
AF Regular
 
sassee's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Walterboro SC, South Carolina
Posts: 241
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Xterra Transmission ???

My daughter has a 2000 Xterra, V-6 4x4. When you first shift from park (or reverse) to drive, there seems to be a longer than normal time before it starts moving. Fluid level good, not burnt however I do not know when it was last changed. I bought it 2 years ago. After it is moving it is fine, no slipping, no noises, NORMAL SHIFTING. could this just be a filter/fluid issue?

Ernie
__________________
2000 Nissan Xterra XS

1989 Isuzu Trooper with a mod or 2

1998 Isuzu Trooper 3.5 with a 5-speed with a mod or 2

1985 Chevy K-10 with a mod or 2

Last edited by sassee; 02-09-2016 at 12:43 PM.
sassee is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2016, 12:30 PM   #2
MikeCStig
AF Regular
 
Join Date: Dec 2012
Location: Portland, Maine
Posts: 440
Thanks: 0
Thanked 47 Times in 47 Posts
Re: Xterra Transmission ???

It could be the fluid and filter. Transmission fluid does break down over time and thins out, so if it's been that long since the fluid was changed, it may be time for some fresh fluid and a new filter.
Another possibility would be a slight blockage in the valve body. Not necessarily a full on clog, just a little gunk that may restrict the flow of fluid and cause the delayed shift.
__________________
"Ok, systems check; the battery is discharging, the oil temperature is very high, the oil pressure is very low, the engine temperature is off the end of the scale, I'm running out of petrol... but the clock is correct!"
-James May, in an old, worn out Lamborghini purchased for less than 10,000.
MikeCStig is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2016, 12:42 PM   #3
sassee
AF Regular
Thread starter
 
sassee's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Walterboro SC, South Carolina
Posts: 241
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Xterra Transmission ???

Like I said, I have no idea when the last (if ever) transmission service was done. I bought the car from the original owner but that really doesn't mean anything these days, she seemed like a space cadet anyway. Fluid didn't look bad/smell bad but no idea about filter. After it picks up drive it is fine the rest of the day until it sits for a while and you start over.
__________________
2000 Nissan Xterra XS

1989 Isuzu Trooper with a mod or 2

1998 Isuzu Trooper 3.5 with a 5-speed with a mod or 2

1985 Chevy K-10 with a mod or 2
sassee is offline   Reply With Quote
 
Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Nissan > Pathfinder | Terrano | QX4 | Xterra | Patrol | Safari | X-Trail

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 09:03 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
 
 
no new posts