Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Become a fan of Igor Sushko - Racecar Driver
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Mazda > 323/Protegé/Familia/Etude/Allegro
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 03-25-2012, 10:17 PM   #1
josephc04
AF Newbie
 
Join Date: Apr 2011
Location: Detroit, Michigan
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
02 Protege burning oil, possibly running rich

I'm working on a 2002 Mazda protege with about 185,000 miles on it. It smokes extremely bad on start-up. After it warms up, the smoke seems to go away but the car generally needs to be driven for a bit before the smoke stops. I thought it was the valve seals so I pulled the head and rebuilt it but it still smokes.

Had a friend look at it and he said it's also running rich judging by the smoke. He said the gas could be washing the cylinder walls and allowing it to burn oil. The O2 sensor was replaced at some point but I'm not sure when that was. I can only tell because it has a universal O2 sensor installed and he said he'd replace that with an OEM since the universal isn't calibrated specifically for the Protege. There is no check engine light and I attached a scanner and there were no codes stored.

How likely is it that I need an O2 sensor? What else could be the problem? Is it likely the rings are shot?
josephc04 is offline   Reply With Quote
 
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Running rich Meridivs Trans Sport 8 04-11-2011 05:04 AM
3000gt running rich and back firing 3kgtjr 3000GT/Stealth 2 03-17-2010 08:28 PM
Burning oil at idle bhw33191 Caprice 20 09-13-2009 01:43 PM
smoking from the oil filler cap, dipstick and exhaust jimgbgt MGB 2 07-24-2009 04:26 AM

Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Mazda > 323/Protegé/Familia/Etude/Allegro

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:01 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
 
no new posts