Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Toyota > T100
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-02-2010, 04:10 PM   #1
OSUCowboy27
AF Regular
 
Join Date: Feb 2004
Location: Mooreland, Oklahoma
Posts: 171
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Very Hard to Start

1998 T100 3.4L 254K++++++

Plugs, wires, and fuel filter are OK

The truck turns over fine and trys to start but then immediately dies. I have to keep the started engaged for several more seconds to get it to start. Once started, it will only idle very rough. After about 30 seconds of this chugging, it will smooth out and it can be reved to 5000 rpm without any problems. It seems that the longer it sits, the harder it is to get started but only when engine is cold. When engine is warm, it starts great.

Any suggestions would be greatly appreciated. Thanks!

Last edited by OSUCowboy27; 11-02-2010 at 04:17 PM. Reason: added detail
OSUCowboy27 is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2010, 02:14 PM   #2
fourwd1
AF -Advisor
 
fourwd1's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: the Socialist State of, Maryland
Posts: 981
Thanks: 1
Thanked 12 Times in 12 Posts
Re: Very Hard to Start

Start by seeing if any CEL error codes have been generated. Most parts stores will do it for free.
Then look at the cold start injector circuit and the fuel pump as possibilities.
__________________
- - as seen in FOUR WHEELER magazine July 06 and OFF-ROAD magazine Feb 07 - -

84 4Runner - ARBed 5.29s F&R, 4.7 & 2.28 t-cases, Chevys, AP x-over, BudBuilt x-member, 2" drv trn lift, 36" TSLs, 30 spline Longs

80 something p/u - Buick 231 V6/TH-350 trans, Holley 4 bbl, Weiand intake, dual batts, dual tanks ...

89 4Runner - stock

2000 Isuzu Trooper + 2010 Sonata
fourwd1 is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2010, 03:29 PM   #3
jdmccright
The RustBuster
 
jdmccright's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: La Plata, Maryland
Posts: 2,289
Thanks: 1
Thanked 48 Times in 47 Posts
Re: Very Hard to Start

Hard starting when cold usually points to a clogged/sticking EGR or IAC valve, or may be a faulty coolant temperature sensor. Check these out along with the any stored trouble codes and post back with your findings.
__________________
Current Garage:
2003 Pontiac Vibe 1.8L AWD - K&N Filter
2003 GMC Envoy XL - K&N air filter, MaxAir rear suspension, otherwise stock.
2000 Honda ST1100
1999 Acura Integra LS
1995 Chevrolet C2500 2wd, 5.7L - K&N air filter, MaxAir rear suspension, otherwise stock...my weekend hauler.

Vehicle History:
2004 4.7L Dakota Quad Cab 4x4 - 1996 GMC Jimmy 4wd - 1992 Toyota Camry LE 2.2L - 1992 Chevrolet S10 Ext. Cab 4.3L - 1995 Honda ST1100 - 1980 Yamaha XS400 - and my first car, a 1980 Mercury Bobcat.
jdmccright is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2010, 07:45 PM   #4
OSUCowboy27
AF Regular
Thread starter
 
Join Date: Feb 2004
Location: Mooreland, Oklahoma
Posts: 171
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Very Hard to Start

There aren't any codes. I will check the the coolant temp sensor and see if a shot of starting fluid helps it start.
OSUCowboy27 is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2011, 11:04 AM   #5
OSUCowboy27
AF Regular
Thread starter
 
Join Date: Feb 2004
Location: Mooreland, Oklahoma
Posts: 171
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Very Hard to Start

Update

Well, it started missing all the time several months ago without recording any codes. I put the code reader on it yesterday and it showed a miss on #1 and #4. I am thinking that the problem is with coil since it is the only thing in common with both cyliders. I swapped it with another coil to see if the computer records a miss in 2 different cyliders.
OSUCowboy27 is offline   Reply With Quote
 
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
hard starting dieseltrucktech Cavalier Problem Diagnosis 3 11-08-2010 02:17 PM
Grand Am, Erratice hard starting ChiLLX Grand AM 3 10-23-2010 05:21 PM
Hard Starting 97 Riveria lavendorj Riviera 3 03-14-2009 09:52 PM
1996 blazer very very hard start slreno1217 Blazer 1 10-09-2005 10:34 AM
1989 cougar 3.8L non-turbo very hard start cold pmillick Cougar 1 01-04-2005 04:13 PM

Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Toyota > T100

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:43 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
 
no new posts