Automotive Forums .com - the leading automotive community online! Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Automotive Forums .com - the leading automotive community online!
Become a fan of Igor Sushko - Racecar Driver
-
Latest | 0 Rplys
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Avalanche | C&K | Silverado | Suburban | Tahoe > Silverado
Reply Show Printable Version Show Printable Version | Email this Page Email this Page | Subscription Subscribe to this Thread
 
Thread Tools Search this Thread
Old 06-04-2011, 07:46 PM   #1
petedownload
AF Newbie
 
Join Date: Jun 2011
Location: Reading, Pennsylvania
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
fuel pump issue?

My 2000 1500 started to miss at different speeds and then sometimes will not start.
My mechanic said most likely a fuel pump.
I thought that maybe I would try to eliminate one issue and replace the fuel filter, but when I loosened it, gas ran everywhere and would not stop.
I got more than 2 cups before I gave up and re-tightened the old filter.

My question is does that indicate a blown pump if the gas keeps siphoning through the pump?

Thanks for any help
petedownload is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2011, 09:55 PM   #2
j cAT
AF Fanatic
 
Join Date: Oct 2007
Location: EVERETT, Massachusetts
Posts: 9,677
Thanks: 1
Thanked 308 Times in 307 Posts
Re: fuel pump issue?

Quote:
Originally Posted by petedownload View Post
My 2000 1500 started to miss at different speeds and then sometimes will not start.
My mechanic said most likely a fuel pump.
I thought that maybe I would try to eliminate one issue and replace the fuel filter, but when I loosened it, gas ran everywhere and would not stop.
I got more than 2 cups before I gave up and re-tightened the old filter.

My question is does that indicate a blown pump if the gas keeps siphoning through the pump?

Thanks for any help
it is common to have a good amount of fuel to leak out especially if the tank is full..

the fuel filter needs replacing 30-40,ooomi have a small cup to catch the fuel ..you could also use a small funnel with a hose to it and direct the fuel into a container..

what is needed is to check the pressure with a pressure guage..you need 53-62 psi with the key on to start..then the pressure with key off should hold with in a few psi after 15min..

a new pump should put out 60-62 plus psi with key on engine off!


use the purolator gas filter good quaility at a fair price.

if the pressure is low get the delphi pump//no airtex pumps !
j cAT is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 06:03 AM   #3
petedownload
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: Reading, Pennsylvania
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: fuel pump issue?

Thanks for replying,
I heard I would get a small amount of gas from the lines but when I disconnect the filter the gas POURS out. I funneled about a cup into a gas can and used 3 bath towels soaking up more.... still didn't stop.

I thought maybe there was a part of the pump cycle that would let it do this.
So I primed it and repeated the procedure ( pulled relay,relieved pressure, pulled filter) same result.

Thanks again
petedownload is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 04:51 PM   #4
j cAT
AF Fanatic
 
Join Date: Oct 2007
Location: EVERETT, Massachusetts
Posts: 9,677
Thanks: 1
Thanked 308 Times in 307 Posts
Re: fuel pump issue?

Quote:
Originally Posted by petedownload View Post
Thanks for replying,
I heard I would get a small amount of gas from the lines but when I disconnect the filter the gas POURS out. I funneled about a cup into a gas can and used 3 bath towels soaking up more.... still didn't stop.

I thought maybe there was a part of the pump cycle that would let it do this.
So I primed it and repeated the procedure ( pulled relay,relieved pressure, pulled filter) same result.

Thanks again
make sure the front of the vehicle is up higher than the rear, the flow will stop...

so what was the fuel pressure ???.......
j cAT is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2011, 07:31 PM   #5
petedownload
AF Newbie
Thread starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: Reading, Pennsylvania
Posts: 3
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: fuel pump issue?

When I checked the pressure it primed up to 60 then ran at 50 -55
When it was missing and then stalled it dropped to 40..
Sometimes it was at 0 but also would not start, guess its a pump or wiring issue



Could this be a pressure regulator problem?

Last edited by petedownload; 06-07-2011 at 06:24 AM. Reason: added sentence
petedownload is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2011, 02:13 PM   #6
j cAT
AF Fanatic
 
Join Date: Oct 2007
Location: EVERETT, Massachusetts
Posts: 9,677
Thanks: 1
Thanked 308 Times in 307 Posts
Re: fuel pump issue?

Quote:
Originally Posted by petedownload View Post
When I checked the pressure it primed up to 60 then ran at 50 -55
When it was missing and then stalled it dropped to 40..
Sometimes it was at 0 but also would not start, guess its a pump or wiring issue



Could this be a pressure regulator problem?
REGULATOR is most likely not the problem. it could be electrical. check for voltage at the pump.. also the fuel pump relay may need replacing..

since the pressure is varying greatly this looks like a pump issue..

also if the pump is replaced the fuel filter needs replacing.

the ground at the frame rail fuel tank may also be corroded to copper dust..
j cAT is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to j cAT For This Useful Post:
petedownload (06-11-2011)
 
Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 Sonoma Replaced fuel pump ????????? cortervette Bravada 8 12-22-2010 11:42 AM
91 corsica 3.1 fuel pump not pumping miecow Corsica 3 05-04-2009 11:39 PM
Fuel pump problem lmattiso Rodeo | Passport | MU 0 04-25-2009 02:08 PM
Help with Fuel Pump Resister Relay bbaker1985 Grand Prix 1 03-28-2009 09:14 PM
gtp fuel pump? finkk Grand Prix 9 03-13-2009 08:04 AM

Reply

POST REPLY TO THIS THREAD


Bookmarks

Tags
filter , fuel , pump
Go Back   Automotive Forums .com Car Chat > Chevrolet > Avalanche | C&K | Silverado | Suburban | Tahoe > Silverado

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:04 AM.

Community Participation Guidelines | How to use your User Control Panel
Automotive Forums .com - Car Forums - Privacy Statement - Top

Powered by: vBulletin | Copyright Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
 
no new posts