4ZD1 Oil Leak?


dvd5904
02-18-2010, 10:32 PM
After finishing my IM, coolant system, & Timing belt overhaul it just happened to be time for an oil change. I have spent a lot of time researching opinions of sea foam use in a high mileage truck and decided to give it a try. My Rodeo has 101K on it. I added 8oz to the old oil and drove it for 30 minutes before changing. I added the other 8oz to a full tank of fuel. I used a Bosch high performance filter (was torn between that and K&N) and Mobile 1 Full Syn High Mileage 10w30. Anyhow....after torquing the drain plug and filter to spec, adding the new oil, running 1 minute to fill the filter, topping the oil off, I noticed a fresh drip on wire loom, hoses, and chassis of the lower drivers side front area. Below where the oil pump is. I can tell that there has been a leak here for a while by the old caked on sludge in the area. Any thoughts as to where this could be coming from? I know it isn't the following: drain plug, oil pan gasket or bolts, front or rear crankshaft seal, or oil filter. Could it be the O Ring under the oil pump cover? Thanks for any input.

amigo-2k
02-19-2010, 01:45 PM
http://www.automotiveforums.com/vbulletin/showthread.php?t=975399&highlight=oil+leak


http://www.automotiveforums.com/vbulletin/showthread.php?t=950952&highlight=oil+leak

dvd5904
02-19-2010, 08:13 PM
Thanks for the reply Ryan. I'm not sure that issue is what I'm dealing with. I'm pretty sure my leak is in the front of the engine. I'm going to try to degrease the underside this weekend and get a better assessment of the situation.

Add your comment to this topic!