Our Community is 705,000 Strong. Join Us.


89 B350 Help!!!!


The Other Guy
11-10-2008, 12:51 AM
5.9 360 TBI electronic distributor no vacum advance
Started out about 2 weeks ago and ran out of gas started stumbling under load after getting more fuel so replaced fuel filter didnt work and got worse
adventually broke down and can't barely go over 15mph so the fun begins fixing it heres a list of parts replaced in order
fuel filter
rebuilt injectors
Catylitic Converter
fuel pressure regulator
fuel pump 14lbs of pressure at TB
distributor (made a difference but still stumbled)
ECM
O2sensor and brand new injectors
ran awesome for about 60 miles and now it starts and has a couple second delay then has power loss to fuel pump at least you can hear the fuel pump relay (I believe that is the relay name or the safety one) clicking on and off we bypassed this and no change it power on then power off in about 2-3 second intervals I am stumped and looking towards ignition switch could use some major help here

alloro
11-10-2008, 10:34 AM
Have you blown out the fuel lines? With running out of gas you could've sucked some gunk off the bottom of the tank which is restricting the flow of fuel in the line. I see that you're getting 14 psi at idle, but under load that pressure could drop off and starve the engine if the fuel line is restricted. Also, did you change the fuel pump before or after this problem came up?

The Other Guy
11-10-2008, 03:29 PM
Have you blown out the fuel lines? With running out of gas you could've sucked some gunk off the bottom of the tank which is restricting the flow of fuel in the line. I see that you're getting 14 psi at idle, but under load that pressure could drop off and starve the engine if the fuel line is restricted. Also, did you change the fuel pump before or after this problem came up?

in line fuel pressure gauge is installed we are getting a power loss to injectors, spark, and fuel pump at the least the voltage at the battery goes from 12-13 vlts as it runs and dies you can hear the fuel pump relay going on and off we tested the alternator off the vehicle at the local auto parts store and tested very good

now could a clog in the fuel line cause a power loss ?
can the pickup in the remanned distributor be bad and causing a power loss to injectors, spark, and fuel pump because we can see the power shutting off to the fuel pump on and off in 2-3 second intervals? I have ordered a warrantied distributor but will not have it untill tomorow.

Thanks For Your Time,
Nate

P.S. I changed the fuel pump after running out of gas

vince2010
11-10-2008, 04:34 PM
5.9 360 TBI electronic distributor no vacum advance
Started out about 2 weeks ago and ran out of gas started stumbling under load after getting more fuel so replaced fuel filter didnt work and got worse
adventually broke down and can't barely go over 15mph so the fun begins fixing it heres a list of parts replaced in order
fuel filter
rebuilt injectors
Catylitic Converter
fuel pressure regulator
fuel pump 14lbs of pressure at TB
distributor (made a difference but still stumbled)
ECM
O2sensor and brand new injectors
ran awesome for about 60 miles and now it starts and has a couple second delay then has power loss to fuel pump at least you can hear the fuel pump relay (I believe that is the relay name or the safety one) clicking on and off we bypassed this and no change it power on then power off in about 2-3 second intervals I am stumped and looking towards ignition switch could use some major help here


Sounds like a wire shorting out the computer. I had a fatigue failure on my Solenoid Control Connector. I missed the short since the connector was covered in ATF fluid and dirt. Another wire was wearing through on top of the transmission. Another problem was a bad positive battery feed cable in the Power distribution box causing power shortages throughout the van.:icon16: Had my tooth pulled today. I replaced a bunch of parts too.

alloro
11-10-2008, 05:38 PM
in line fuel pressure gauge is installed we are getting a power loss to injectors, spark, and fuel pump at the least the voltage at the battery goes from 12-13 volts as it runs and dies you can hear the fuel pump relay going on and off we tested the alternator off the vehicle at the local auto parts store and tested very good

Sorry about the confusion. When you talked about power loss I took it as a loss in engine power, not a loss of electrical power.

In 89 there is no separate fuel pump relay, all of the power for the fuel pump, the PCM, and ultimately the ignition/injectors runs through the ASD relay. I suspect this is the relay you've located that is cycling on and off. The first thing you need to do is probe the coil wires (DB and DB/Y) of this relay and see if the power is steady or if it's cycling. If it's steady you have a bad ASD relay. If it's cycling you could have a bad PCM, ignition switch, or a shorting/broken wire.

The Other Guy
11-10-2008, 11:20 PM
Sorry about the confusion. When you talked about power loss I took it as a loss in engine power, not a loss of electrical power.

In 89 there is no separate fuel pump relay, all of the power for the fuel pump, the PCM, and ultimately the ignition/injectors runs through the ASD relay. I suspect this is the relay you've located that is cycling on and off. The first thing you need to do is probe the coil wires (DB and DB/Y) of this relay and see if the power is steady or if it's cycling. If it's steady you have a bad ASD relay. If it's cycling you could have a bad PCM, ignition switch, or a shorting/broken wire.

yes the ASD relay is it wejumpered it and still cycling going on we hooked it up to the scan and got code 33 out of it air conditioning relay don't even have A/C the check engine and maintenance light are both flashing together when it is running we have coming in tomorow a warrantied replacement for the distributor and the ECM which both have less then 50 miles on them also didn't mention early on I replaced the coil also.:shakehead :shakehead

Thanks Again,
Nate

The Other Guy
11-12-2008, 12:23 AM
Thanks for your help replaced the ECM this morning and she's running great.

Thanks,
Nate

Add your comment to this topic!