tranny help needed!!!!!!!!!


mountie1982
01-16-2008, 09:55 PM
Driving home tonight after turning right on to my street the tranny didnt shift into 2nd. Tranny stays in first will not shift up. Rev works like a charm. When I shift from park to a drive gear in clicks right in like it should. Any ideas? The ses (i think thats what its called on the dash) has not come on. Fluid seems fine and is full. Was shifting fine a few minutes before this.

2001 1500 4x4 175,000 km

rockwood84
01-22-2008, 01:14 PM
time for the tranny shop..............

mountie1982
01-23-2008, 12:17 AM
time for the tranny shop..............


yea its going in on thrusday

rockwood84
01-23-2008, 12:52 PM
probably the bands came off or something broke to happen that quick.

dcx96
01-23-2008, 07:12 PM
hang on. try replacing the input output sensor its easy and on the side of tranny.

mountie1982
01-23-2008, 11:44 PM
Input output sensor? Ill take a look in into this. Any more information aout this sensor would be a huge help.

dcx96
01-24-2008, 04:46 PM
Input output sensor? Ill take a look in into this. Any more information aout this sensor would be a huge help.

this sensor is what tells the tranny to shift not much more to say . it just unclips and then unscrews and goes in the same way, careful tranny fluid will come out.

Moser97
01-28-2008, 02:28 PM
Check the throttle valve cable running from the throttle linkage down to the trans too. If this broke or came off it will affect this 1-2 shift. Some of the Rams have the speed sensor on the rear end pumpkin, and I think some have both rear end and trans sensors.

mountie1982
01-30-2008, 09:04 PM
turns out I still had an extended warrenty so Dodge repair it. Snap ring inside was broken and valve govenor was toast.

Add your comment to this topic!