Automatic Trans not shifting.


Uncle Rico
09-09-2006, 02:05 PM
I started experiencing a delay in my shift points going from 2nd to 3rd gear.

Then today I was driving and my automatic transmission wouldn't shift into third gear...the speedometer stuck at 20 mph...and it would rev all the way to red line, but wouldn't shift.

There is no "abnormal" noise coming from the transmission, or from the drive train.

I suspect that this has something to do with the shift points and the computer rather than a mechanical problem with the transmission.

Does anyone have any experience with this problem, or know of possible solutions?

I would like to know what it could be before I take it into the dealer to get it diagnosed.

I hate knowing that I'm going to have to pay dealer prices to fix a minor problem.


Thanks

surferfletch
09-09-2006, 03:15 PM
Little more info...
What year and engine in the truck?
Do you have any odd electrical problems or dash lights on?
How old is the alternator?
When you put it in drive, does the dash display match?

Uncle Rico
09-09-2006, 03:52 PM
2000 Isuzu Rodeo V6

The shift lights on the dash match the shift selector.

The altenator is fine, it's charging the battery, and all electrical components work fine.


It's just when it hits about 20-22 miles per hour (which I think is the normal shift point), it doesn't shift gears. It just revs.

The engine runs fine.

It just won't shift at up at the designated shift point.

Thanks.

trooperbc
09-09-2006, 04:35 PM
2000 Isuzu Rodeo V6...
It's just when it hits about 20-22 miles per hour (which I think is the normal shift point), it doesn't shift gears. It just revs.
...It just won't shift at up at the designated shift point. ...

to add to the database:

***is your Check Trans Light on? or has it turned on and then gone off?
***so it doesn't upshift at all ?
***does using the Power Mode change anything ? (it changes the shift points)
***have you tried, even, Winter Mode? what happens? (it starts you off in 3rd)
***can you shift 'manually' ?
***have you actually had your alternator tested for amp output under load?

and most important as a first step:
***have you checked your AutomaticTransmissionFluid -- is there enough?
and what is its condition: color, odor?

the answers you are going to get depending on your answers:
1. check your trans fluid
2. check your alternator output. the 4L30E trans computer-controlled operation is very sensitive to even neglible output drop and operates correctly only within a very narrow range. and causes numerous operational problems, even though the engine appears to be running fine.
3. check your automatic transmission gear selector Mode Switch.
4. your trans is fried and you need another one (but that kind of answer is way too early in the diagnostic/decision tree right now).

from what you have said, and not said, i'd say (guess) that the severe slipping is caused by low ATF level...next i'd rule out the alternator by getting tested...then i'd be looking at the mode switch...and then (well, you don't want to hear that).

btw, you were asked: what model, what year, what mileage ?!
it helps in the diagnosis...


hth


//bc

Uncle Rico
09-09-2006, 05:33 PM
The WINTER DRIVE function will not work. The light will not come on and it won't engage. What does that mean? Is this a "tell tale" sign of a specific problem?

Power drive works.

2000 Isuzu Rodeo V6 sport with @ 80,000 miles on it.

Low gear works with manual shift, 2nd works..3rd just revs, same thing in drive when it gets to the 2 to 3rd shift point.

It's a sealed transmission system so I can't check the fluid.

I will check the amp output for the alternator ASAP. I'm not sure what the output reading should be though.

Uncle Rico
09-09-2006, 05:34 PM
The WINTER DRIVE function will not work. The light will not come on and it won't engage. What does that mean?

Power drive works.

2000 Isuzu Rodeo V6 sport with @ 80,000 miles on it.

Low gear works with manual shift, 2nd works..3rd just revs, same thing in drive when it gets to the 2 to 3rd shift point.

It's a sealed transmission system so I can't check the fluid.

I will check the amp output for the alternator ASAP. I'm not sure what the output reading should be though.

surferfletch
09-09-2006, 05:44 PM
You can check the fluid. Park on level ground. You need to idle for about 3 minutes to get the tranny to the proper temp if you're starting cold. Open the fill plug on the tranny pan. If fluid runs out, you're good. Close it back up. If fluid doesn't run out, you're low. Do you see any ATF leaks down there?

surferfletch
09-09-2006, 05:45 PM
If you've never serviced the tranny, 80K is probably the right mileage to have issues... Search "transmission" for a ton of info.

pharm_rodeo
09-09-2006, 06:43 PM
It's a sealed transmission system so I can't check the fluid.


Are you the original owner? Any tranny maintenance history? Unfortunately ppl come looking for help after they have neglected the tranny for some time. Even after rebuilds ppl neglect to check the oil level.

I would check the level and condition of the fluid. Actually, I would drop the both pans and change the filter.

Uncle Rico
09-09-2006, 07:02 PM
The fluid was checked at the 65,000 mile service. All was good.

I tried to engage the winter drive function as suggested by TROOPERBC, and it does not engage, nor does the WINTER DRIVE light come on.

I'm wondering if this is a symptom of something specific.

The vehicle has been serviced regularly, and I've never had a problem with the transmission. I've owned it for 3 years now, since about 40k miles. There are no signs of leaking fluid on my undercarriage or under my parking spot.

Ramblin Fever
09-09-2006, 11:06 PM
Ok, are there ANY idiot lights on the dash that are lit - i.e. brake light, 4x4 light, Rrabs light, etc

As Surferfletch mentioned - do you have ANY ATF leaks from below? I know you said it was serviced at 65k miles, however, that doesn't mean a leak hasn't developed.

I would stop driving it until the level of the ATF can be checked and guaranteed to not be low - if you run this tranny low, it will burn up.

It very well could be an electrical issue, i.e. low output from the alternator, if it's original at 80k, I bet that's your culprit.

trooperbc
09-09-2006, 11:57 PM
I tried to engage the winter drive function as suggested by TROOPERBC, and it does not engage, nor does the WINTER DRIVE light come on....

I'm wondering if this is a symptom of something specific....

not that i know of. i was just trying to see what worked and what didn't. and whether gears would work one way and not another, etc.

PLUS, did you change (edit) your first post?:shakehead i'm remembering you saying it wouldn't upshift at all from starting off, i.e. it wouldn't shift out of 1st to 2nd at 20mph or so. that's why i went through all the other stuff shifting manually and whether there was a change if in Power Mode or Winter Mode. (it makes it hard to give appropriate advice if changes are made retroactively).

the way you're stating it now, and at planetisuzu
http://forum.planetisuzoo.com/viewtopic.php?t=8659

i'd start betting it is the mode switch, but please ck out the other things first as listed in my above post. you need to rule out those other things first. plus, the Winter Mode switch and 'system' has nothing to do with the gear selector mode switch/sensor we're talking about here.

i've done alot of research on the mode switch and the symptoms exhibited when it malfunctions. you can check out some of what i found out by checking what i experienced and check out the links that proved most helpful to me then at 4x4wire
http://www.4x4wire.com/forums/showflat.php?Cat=&Board=UBB86&Number=902938

nothing i found or experienced matched exactly what you are telling us, but it sounds like it is leaning that way from what i can tell without checking the other things, especially the atf level, condition and perhaps filter.

sorry if i misunderstood you're first post, but i'm confused it for sure...


EDIT: btw you mentioned going to the dealer. they will (should) have a fancy diagnostic reader for the transmission (which is different from the more normal check engine diagnostic tool. for the $$, they should be able to at least rule out possibilities, and rule in others.

Uncle Rico
09-10-2006, 12:26 AM
Thank you for your help and advice.

I didn't meant to confuse you with my posts on different forums.

I'll clarify:

In the drive position: It engages in first and shifts to second smoothly, and normally, but when it gets to 20 mph, it won't shift to third.

I can shift manually in L and 2, but when I get to third, it won't engage.

When I turn the WINTER function on, it won't go into gear.

I hope that clarifies it.

I'm taking it to the Isuzu dealer on Monday morning for a full diagnostic.

I was sorta hoping that it was something someone had experienced before.


Thanks for all your help.

Ramblin Fever
09-10-2006, 02:46 AM
So the problem is 3rd gear relation? Kinda sounds like the transmission is failing; as that's the only thing that seems rational if all other gears are working.

trooperbc
09-10-2006, 01:28 PM
...

ok, no problem.

looking forward to hear what the dealer says, and what's the outcome. hope you will post the followup.

EDIT.ADD: actually i think i just figured it out -- i got your post and another on the trooper thread confused. DOH...:screwy: :shakehead :frown: :confused: :slap: :bricks1: :sorry: :thumbsdow
(i ran out of smilie space. please feel free to add your own...)


//bc

mwieland
12-25-2008, 11:06 AM
MERRY CHRISTMAS
MY POOR RODEO IS EXPERIENCING THE SAME SYMPTOMS AS UNCLE RICO.
The fluid is good. The filter is good.
2001 rodeo ls 2 wheel drive v6 dohc
Shifts thru 2nd then slips out of gear entirely until you slow down to below 20-25mph
pushing the Winter Mode button takes the tranny out out of gear all together.
Replaced the Alternator. Checked the fluid. Cleaned the Range/Mode selector. No change.
Speaking of this mode selector. How does the tentacle function? The tube like thingy that goes from the contact piece up through the black conduit.

Should I get a new mode selector, or just get the tranny rebuilt.
Any good trannies for sale out there?

Wish Uncle Rico would post a follow up or contact me.
Happy New Year

Add your comment to this topic!