Our Community is 705,000 Strong. Join Us.


Monte Carlo Wont Start


selings
08-15-2006, 05:43 PM
I have a 1996 Monte carlo with a 3.1, it was running fine parked it in the street and went out the next day to go and it would not start, It made no noise at all, checked the battery it was fine the cables were cleaned head lights are bright all of the dash lights light up when key turned on but when turned over to start no clicking nothing as if the battery is dead. I turn the key to On and then used a remote start to on the starter and it starts but only runs for approx. 15 seconds then dies. I have attempted to reset the security by leaving the key in the on position for approx. 20 min. and attempted to start it still nothing and the security light blinks when the key is turned to on and let it set for 20 min. it never stops blinking not sure if this has anything to do with resetting the security. any thoughts on what might be wrong with this car.

Thanks for the help Steve

maxwedge
08-15-2006, 06:34 PM
I have a 1996 Monte carlo with a 3.1, it was running fine parked it in the street and went out the next day to go and it would not start, It made no noise at all, checked the battery it was fine the cables were cleaned head lights are bright all of the dash lights light up when key turned on but when turned over to start no clicking nothing as if the battery is dead. I turn the key to On and then used a remote start to on the starter and it starts but only runs for approx. 15 seconds then dies. I have attempted to reset the security by leaving the key in the on position for approx. 20 min. and attempted to start it still nothing and the security light blinks when the key is turned to on and let it set for 20 min. it never stops blinking not sure if this has anything to do with resetting the security. any thoughts on what might be wrong with this car.

The vats system is the issue here, try another key,first, it is possible the wires to the key cylinder are broken, if the other key does not work, post back there may be another solution here. Thanks for the help Steve
The vats is the problem here, the wires to the key cyl are usually the culprit, but try another key in the mean time, post back results, there may be another solution.

selings
08-15-2006, 08:24 PM
tried both keys still wont start

Steve

richtazz
08-16-2006, 11:29 AM
I agree with Max that it's a vats issue. Most likely the two thin wires that go from the ignition cylinder to the security module have broken or frayed internally not sending a signal that the correct key is inserted.

selings
08-16-2006, 12:50 PM
Cleaned both keys and then checked the resistance on both first key the chip was 4.73 ohms and in the cylinder and checking at the wires under the dash it was 4.29 ohms the second key the chip was 4.72 ohms and the key in the cylinder was 4.29 ohms and I did spray an electrical parts cleaner into the cylinder to clean it up tried it again and shows changes in run. what is the best way to fix this problem.


Thanks for any help Steve

richtazz
08-16-2006, 04:26 PM
Most likely you need to change out the ignition lock cylinder. The bad part is that you'll need to have it coded to your key and calibrated to your security module, which is a dealer only proceedure.

maxwedge
08-16-2006, 04:44 PM
Most likely you need to change out the ignition lock cylinder. The bad part is that you'll need to have it coded to your key and calibrated to your security module, which is a dealer only proceedure.
Rich, we could do the bypass deal here?

selings
08-16-2006, 08:45 PM
well that is the bridge that I crossed this afternoon the good new is that the wire to the cylinder was broken, so I went to GM dealer bought a new cylinder and had the keys matched and cut they are proud of them. I have it back togeather and put the key in and attempted to start it now the bad news it won't start still does the samething nothing battery is up and the put the key in and reset the system by waiting then attempting to start nothing pulled the VATs wire appart and checked the key and then put the key in and checked it then turned the key to on and start with all good resaults but still no start can put a remote starter on the starter and turn the key to on and start it but only runs 10-15 seconds then stops


stumped please help thanks Steve

maxwedge
08-17-2006, 08:14 AM
well that is the bridge that I crossed this afternoon the good new is that the wire to the cylinder was broken, so I went to GM dealer bought a new cylinder and had the keys matched and cut they are proud of them. I have it back togeather and put the key in and attempted to start it now the bad news it won't start still does the samething nothing battery is up and the put the key in and reset the system by waiting then attempting to start nothing pulled the VATs wire appart and checked the key and then put the key in and checked it then turned the key to on and start with all good resaults but still no start can put a remote starter on the starter and turn the key to on and start it but only runs 10-15 seconds then stops


stumped please help thanks Steve
Is the key chip the same as the original resistance?

selings
08-17-2006, 10:54 AM
Yes even went to the trouble of taking them back to the dealer and having them check them all new and old keys to make sure they were the same and they checked out fine. rechecked the key in the cylinder checking at the wire connection at the base of the steering column no changes stays 4.7 throughout all positions on off run start and in between.

Steve

antoede
08-17-2006, 12:52 PM
i had the same problem , there is 2 ways u can do this , u can get a bypass kit or pay 500 usd for them to replace your key clydnir .

selings
08-17-2006, 03:11 PM
That was replaced. I need to by pass the box under the dash to find out if indeed it is the problem or something else anyone know which wires for sure that need to be jumped to over ride the system.

Thanks Steve

antoede
08-17-2006, 03:18 PM
call up a alarm place they would do it they was gonna charge me 45 dollars

selings
09-01-2006, 08:05 PM
well it ended up the BCM was bad too replaced it took it in to have it reprogramed and it runs fine thanks for all the help.

Add your comment to this topic!