Our Community is 705,000 Strong. Join Us.


Engine dies when turn on A/C


hansonboy6330
12-20-2005, 02:33 PM
My GT dies whenever I turn on my A/C and put the gears in Park or Neutral. The RPM meter will drop and goes back up to around 1000 and oscillates a few times before the engine cuts off... It is near it's 60k mile, so my guess is that the spark-plugs are getting weak and needs to be changed... Any other guesses?

Sleepr awd
12-20-2005, 02:39 PM
go do your 60k tune up, and if it happens to the dealership say they broke it, if it doesn't happen anymore its fixed....

otherwise i am not entirely sure? battery, alternator maybe, it would'nthurt to have those checked out at an autoparts store (free) anywhere else will charge money... big money

kinda seems like it just isnt' getting the power to run the a/c and is not compensating correctly

808drifter
12-20-2005, 11:56 PM
or mabye you copmpressor is going and starting to seize up

eclipsed4utoo
12-21-2005, 09:09 AM
have you done any mods to the car recently?

l_eclipse_l
12-21-2005, 11:47 AM
Sounds like a dying alternator to me.

hansonboy6330
12-21-2005, 07:19 PM
nope no mods, all stock... except radio... But it's nothing power hungry...

Sleepr awd
12-22-2005, 04:05 AM
have you checked your alternator and battery yet?

rx7bsebal2oo6
12-24-2005, 12:57 AM
Dude I have the same shit that happens with my 2000 GT... set ur idle higher..

hansonboy6330
12-26-2005, 05:17 PM
Sorry, I'm a bit busy during Christmas Season..

hansonboy6330
01-14-2006, 11:00 PM
Okay, Im back, where can i go for free check ups (Best one to go to)? Do i havta make appt? How long is the wait time usually?

Sleepr awd
01-15-2006, 12:30 AM
autozone
o'reilly
and maybe napa

is free alternator/battery checks, they can't work on your car for you though

midnight rider
01-18-2006, 11:32 AM
Yeah I just took my car out the other day and after I was hittin my system for a bit my car began to lag alot, So I stopped and than my R's were bouncing from about 400 to 1100 than I hit the a/c button and my car died? I have 57,000 miles and I am thinkin it must be an alternator problem

808drifter
01-18-2006, 11:47 AM
your alternator dosnt run your AC its the engine that does that if any thign jusr leave the ac off and if tour on the fan only and the car does that then yah your battery and/or your alternator is goin. If nothing happens then theres something wrong with the compressor or you need to raise your idle.

rock0134
01-18-2006, 08:19 PM
dude scott dont worry about it yer car doesnt need A/C.... just go WOT and thats enough wind to cool you down at 145 nig haaaaaaaaa

Sleepr awd
01-19-2006, 01:26 AM
Yeah I just took my car out the other day and after I was hittin my system for a bit my car began to lag alot, So I stopped and than my R's were bouncing from about 400 to 1100 than I hit the a/c button and my car died? I have 57,000 miles and I am thinkin it must be an alternator problem

ok i believe that if the alternator isn't charging enough power for the battery your car WILL DIE, everything electrical is tied together so if any major part fails, then you have an electrical problem

i believe you ran out of power or caused the alternator to go bad and that would be why it died, it was trying to charge itself, and you asked too much from it. your best option is buying an alternator that can support your system. given that i have no system and don't plan to though, i can't help you on the brand or choice of alternator. Goodluck.

hansonboy6330
01-21-2006, 08:27 PM
okay, I went to Autozone and they checked my battery and alternator... Both are in good condition... My car is starting to overheat lately, I don't know if it has any connection to this, but i'll post it on another thread...

808drifter
01-22-2006, 03:36 PM
how many times do i have to say it the problem isnt electrical (only thing dealing with electricty for ac is the fan THAS IT) your compressor is probly fuked

Sleepr awd
01-22-2006, 04:16 PM
^^ possible, i'm just saying i had a car which the alternator was giong and it died when i turned on the AC, after the alternator was fixed, everything ran good.

808drifter
01-22-2006, 04:42 PM
did you fix it yourself?
and if not who did you take it to?

cficare68
01-22-2006, 08:31 PM
ok i believe that if the alternator isn't charging enough power for the battery your car WILL DIE, everything electrical is tied together so if any major part fails, then you have an electrical problem

i believe you ran out of power or caused the alternator to go bad and that would be why it died, it was trying to charge itself, and you asked too much from it. your best option is buying an alternator that can support your system. given that i have no system and don't plan to though, i can't help you on the brand or choice of alternator. Goodluck.
:boink:

hansonboy6330
01-22-2006, 09:09 PM
How much to fix compressor?

Sleepr awd
01-23-2006, 01:17 AM
did you fix it yourself?
and if not who did you take it to?

i took mine to a local mechanic, no way i was getting under the hood of a 15 yr. old ford taurus... :rofl: it was like 100$

AzN-SoLjA CS
02-02-2006, 02:35 AM
Hmm you say AC.
i never accuaclty tryied that b4. but what i can say is the same thing will happen if you turn on ur front defroster. the car will violently shake n rev lower to near death and or die.
The only cure i found is that drive it real quick for a min or less and park it and then turn on the ac or defroster then it should work just fine. but yes the problem will still exsist
I do belive it has sumthin to do with the sparkplugs being old too because im at about 50k even thou i need em change at 60k but thats just on adv about how many time u do start ur car so it can be a lil less than it accually is.
Sometimes ill have the violent shaking and under rev fluxs on startup along with odd noises under the hood.

hansonboy6330
02-02-2006, 09:44 PM
I believe that when you turn on front defroster, it automatically turns on the A/C for you even if you don't push the A/C button...

This feature also appears on my 2000 Corolla...

But yay, I am gonna get mine tuned this Saturday, hopefully it's jus the spark plugs that's causing my problem...

Add your comment to this topic!