Fuel or Electrical mystery?


argrdi
08-09-2005, 01:26 AM
I have an older 6cyl MPV ('96). About 2 weeks ago I had to jump start the battery 3 times because something in the switch was faulty and the headlights would randomly come on while the car was parked (jiggling the switch would fix that issue). Then last week, we had a hard time starting the car after I filled up the tank. I did notice a strong smell (kind of like burning brakes) but that went away after a mile or so (don't even know if it was my car - we were in heavy traffic). That night I did notice that (with headlights and AC on) the "fuel" & "check engine" lights would come on (though very, very dim) at every stop light . Reving the engine seemed to turn these lights out. The following morning the battery was dead (not due to the headlights coming on). After jumping the battery I drove about 10 miles to a store, came back and again nothing (not even the slightest click. About 3 minutes later, I pumped the pedal about 15 times and eventually the car turned over. After another 5 mile drive to get something to eat I stopped and immediately tried starting the car - again, not even a click - as if there was no battery. Half an hour later we went back to the car, pumped the pedal about 5 times and it started right up. The day after the battery was totally dead. I replaced the battery tonight, car starts just fine - no pumping - just turn the key. However, if I turn the headlights and AC on, I can see the faint lights of the "fuel" & check engine" coming on. They do go off at about 1100rpm. Can anyone offer some advise on what might be going on?

Bill joe
08-16-2005, 02:39 AM
I have an older 6cyl MPV ('96). About 2 weeks ago I had to jump start the battery 3 times because something in the switch was faulty and the headlights would randomly come on while the car was parked (jiggling the switch would fix that issue). Then last week, we had a hard time starting the car after I filled up the tank. I did notice a strong smell (kind of like burning brakes) but that went away after a mile or so (don't even know if it was my car - we were in heavy traffic). That night I did notice that (with headlights and AC on) the "fuel" & "check engine" lights would come on (though very, very dim) at every stop light . Reving the engine seemed to turn these lights out. The following morning the battery was dead (not due to the headlights coming on). After jumping the battery I drove about 10 miles to a store, came back and again nothing (not even the slightest click. About 3 minutes later, I pumped the pedal about 15 times and eventually the car turned over. After another 5 mile drive to get something to eat I stopped and immediately tried starting the car - again, not even a click - as if there was no battery. Half an hour later we went back to the car, pumped the pedal about 5 times and it started right up. The day after the battery was totally dead. I replaced the battery tonight, car starts just fine - no pumping - just turn the key. However, if I turn the headlights and AC on, I can see the faint lights of the "fuel" & check engine" coming on. They do go off at about 1100rpm. Can anyone offer some advise on what might be going on?


Check your altenator and or the voltage regulator.

russiankid
10-11-2005, 10:14 PM
im thinking that the some sensor is going out or glitching. but check alt wires, maybe they r shorting out, could be your starter with the starting problem, if it doesnt start again, like no click, turn your head lights on or radio and see if it works, if it does work then u have an electrical problem with the ignition when you put it on the start mode

Add your comment to this topic!