Page updated on 03-24-2018

O/D not working

01-17-2005, 10:38 AM
I have a 1999 Dodge Ram 360 4x4 with an automatic transmission. I drove it this morning and found that it wouldn't kick into overdrive. I tried pushing the O/D off switch a few times, but had no luck. I was traveling at about 65 mph and the rpms were at almost 3000. The temperatures over the past few days have been below zero - I don't know if that would have anything to do with it. Any help would be appreciated. Thanks.

01-17-2005, 12:31 PM
does your speedo still work? i had a simular problem with my 91 dodge, and when it happened, i lost my speedo. come to find out, my computer was fried on it. maybe you could check that out. i got a rebuilt on for i think 150 bucks, and i've had no more problems.

01-17-2005, 02:47 PM
The speedometer was still working. I just read another post where the same problem was experienced. I guess the dealer said that it was a common problem when the temperature gets around 5 below and no fix to the problem was given. Its been below zero here for the past four days. I have it parked in a heated garage and will try it again later. Hope it works.

01-18-2005, 12:38 PM
The owner's manual states that the transmission will not shift into overdrive if the vehicle is started when the ambient temp is -5F or lower.

01-19-2005, 03:08 PM
After warming up, the O/D works again. I checked my owner's manual and found the same thing about the temperature. Thanks.

Add your comment to this topic!