2001 ram 1500 transmission not shifting


kdi
11-05-2004, 11:18 AM
I have a 2001 ram 1500 with a 5.2L engine. The truck has 84000 miles on it. Recently the transmission quit shifting into 1st or 2nd gear on take off unless I manully shifted into 1st gear, however sometimes even manually shifting into 1st gear it will only shift down to 2nd. Drive, overdrive and reverse works fine. I have replaced the transmission filter and fluid. The fluid level when checked with the engine hot and transmission in neutral is o.k.. Could this be a valve body problem or will the transmission need a complete overhaul.

BleedDodge
11-05-2004, 11:01 PM
It might be something as simple as a sensor, but an overhaul might be the answer too. Is your check engine light on?

corjliza
11-08-2004, 01:05 PM
I recently had a similar problem with the tran not shifting properly and it ended up being the speed output sensor, cost aobut $12 and easy to switch out yourself

kdi
11-08-2004, 04:39 PM
Well today I purchased a code reader which produced code P1756 which translates to governor pressure not equal to target at 15-20 psi. I know that the code came from the tansmission. Any suggestions on how to correct the problem? Yes The check engine light was on.

kb3
11-08-2004, 05:31 PM
this is not nesessarilly a reply but another problem. today i had a very simular problem with my '01 ram 1500 4x4. got in and reverse fine, drive fine, then it wouldn't shift into 2nd until aprox 3000-3500 rpm, od fine, down shifts fine. engine light came on. (no code yet). light came on about 6 monthes ago changed fluid and filter then reset light no problems since until today. checked fluid hot and it is fine. 95k miles and i don't tow with it but previous owner did. any help would be greatly appreciated.

hundahunta
11-09-2004, 03:24 AM
this is a common failure... we have seen these governer pressure sensors fail often. most codes are governer pressure sensor volts too high or low, governer pressure sensor not equal to target.. Most of the time we replace the governer pressure sensor and soleniod.. I would recommend you to fix this problem if not you will end up burning the clutches in the trans... The trans pan needs to be removed....the sensor is bolted to the valve body and is located on the pass front side of the valve body

kb3
11-10-2004, 08:17 PM
thanks hunda. here is another twist to the plot. today went went to the parts store to get another filter to change it out, and everything was fine. no shift problems everything seemed fine. would the govener sensor fail intermittantly like that?? one day it works next it doesn't??

hundahunta
11-10-2004, 11:16 PM
not really, unless you have a intermittent connection problem, or a leaking valve body seal..

kdi
11-11-2004, 09:11 AM
Thanks for the info. I'll give it a try.

farmerjones53
09-15-2005, 10:56 AM
this is a common failure... we have seen these governer pressure sensors fail often. most codes are governer pressure sensor volts too high or low, governer pressure sensor not equal to target.. Most of the time we replace the governer pressure sensor and soleniod.. I would recommend you to fix this problem if not you will end up burning the clutches in the trans... The trans pan needs to be removed....the sensor is bolted to the valve body and is located on the pass front side of the valve body

I have 2001 dodge ram . The codes kept saying governer pressure problems. A local tranny shop replaced both units twice. Still the code, and as soon as engine started the the code was set again.
Finialy i drove it several days in limp mode. Then rechecked codes, now there was also an. oxygen senser code. so I unpluged both oxygen sensers and reset codes and started the engine and to my surprize no tranny codes . I inspected the oxygen sensers and found the rear one had a little damage {maybe a rock hit it} it look minor however i replaced it . Cleared all codes , now every thing works fine.
Maybe this will help some one .

motoxno53
09-15-2005, 09:16 PM
My truck is doing the same thing and yep I got a p1757 code damn it...
Chris

hardluck30
10-13-2008, 11:55 PM
I have been having a very similar problem with my 2000 1500. Sometimes the tranny will start out in low gear but never come out of 1st. When i re-start the engine a few times it will feel like it is slipping and I have to manually pull it into 1st, but after I get going it shifts just fine. This is obviously an electrical problem. The scanner just says "eletrical short" or "internal failure" but other than this problem the tranny is VERY strong. Can ANYONE give me some advice?? I'm not a transmission mechanic, I'm used to dealing with EVERYTHING else. I replaced the transmission about a year and a half ago with one from a salvage yard that only had 20k miles.

recsdc
01-12-2009, 09:56 PM
Question I have a 98 1500 5.2 4x4, same tranny problem shifts sometimes at 3000-4000 rpm, sometimes fine, ran code check came back with 0720 Output speed sensor, my Chiltons doesn't show where that is on the truck. I bought a new one can someone help as to its location? Thanks

recsdc
01-12-2009, 10:01 PM
my 98 1500, 5.2 4x4, shifts sometimes at 3000-4000 rpm, My code was 0720 output speed sensor I bought a new one but my Chiltons doesnt show where it goes. Can someone help? Thanks

2000ram37
07-31-2009, 11:16 PM
Crawl under the driver side toward the front of your tranny...it's facing almost straight down...you cant miss it. 1" deepwell socket works best. You will lose a small amount of fluid.

Shpuker
08-04-2009, 01:53 AM
to be honest with you if you've got a 2001 with 84k miles on it with a first tranny its about to go :P though I may be wrong so I'd try with some little things that it could be since these obviously cost a lot less. my dads 2001 2500 did exactly what you described right before the transmission went out. good luck

trannyman52
08-30-2009, 10:06 PM
stock valve body has "issues" stacked shifts,,lazy shifts,,,shuttle shifts,,,can't figure what gear it wants to be in.......removing the solenoid and "blowing it out " sometimes will cure the problem,,,clean and replace magnet also !!!!! Superior brand shift kit really cleans up shifts for this unit
gbaum

merc432@aol.com
01-13-2010, 07:40 PM
i have 98 dodge 2500 doesnt shift into overdrive sometimes. i stop shut off engin and restart some times it takes a couple of times then shifts ok. is this sensor ya think?

kawyboy
07-19-2010, 11:18 PM
Thanks for the HELP. Thanks you guys for your input. I used the information here to repair my 2001 dodge ram 1500 pick up transmission.
One morning, my wife called and said It won't shift out of first gear. I first did the out put shaft speed sensor because it was easy and cheap. That did not help. Next I switched computers, (mine had issues with P601 code). No help. I then replaced the govenor switch, and the shift solenoid as I saw was common fail parts. Changed the fluid while in there and filter. Added a pint of lucas transmission "stuff". And wha La. Shifts great, no problems since.

Add your comment to this topic!