Any help would be appreciated .


89 Caprice
04-28-2016, 07:16 PM
2011 journey with 2.4l engine. It burns a tremendous amount of oil (4-5L/month ) , was told stuck oil rings. Burning this amount of oil for 5 mths. I have recently noticed it having poor throttle response(sluggish). There is new air filter and plugs recently installed also. On take off it is slow at gaining speed to the point where the motor is at high rpm and wont shift into second until the throttle is eased a little, then shifts and works good. When kicked into passing gear same thing (big roar). If you ease into the throttle it work perfect? Engine light did come on once and went back out during passing a vehicle but it was revving pretty high. I put it on a reader and a code 0300(multiple misfire) was present. Did a computer reset and tried it again, this time no code. Engine works perfect (starting, sound, etc.) other than oil. Where should I start, still owe for two more years. I can get the insides taken out of the converter but would the sensors work properly? Could it be the converter or tranny?

harleyguy
04-28-2016, 07:55 PM
If you are burning that much oil your plugs are going to go bad pretty quick. This could cause your miss fire (p0300) also if your rings are that bad you could be losing compression. Yes your cat could be plugged (due to oil) yes you can cut it out but your check engine light will be on and it will not run ideal. Over all you really need to address the oil burning problem.

89 Caprice
05-03-2016, 07:53 AM
I can live with the oil burning (20/mth for oil and 25/3 mths), still cheaper than a rebuild of $4000.00, but wanting to know if it would be the tranny. By the time I install everything they want me to remedy the situation (sensors, coil pack, solenoid, etc.) ( a shot in the dark ) it will be costly. I know there must be some tranny guys or gals on here that could point me in the right direction?

Add your comment to this topic!